En ny dansk virksomhed, Rodinia Generation, har udviklet en helt ny teknologisk løsning, der skal løse tøjindustriens udfordring med at blive bæredygtig. Bag står direktør og stifter, Trine Young.
”Det er først og fremmest en skør ide. For der er ikke noget lignende lige nu. Men det er en såkaldt mikro-fabrik, der gør det muligt med teknologi at producere lokalt og billigt, så firmaer kan producere hurtigt, i mindre antal og med mindre spild.”
Hun er gæst i den nye episode af podcasten ’De gør Danmark rigere’, som Eifo står bag. Her sætter de to værter, Caroline Søeborg Ahlefeldt og Jon Arskog fokus på de virksomheder, der skal blive fremtidens Mærsk eller Novo. Dem med så gode ideer, at de kan vokse sig store og flyve ud over landets grænser – og sikre indtægter til landet.
Ideen til fabrikken og virksomheden Rodinia Generation kom til Trine Young ud fra en frustration snarere end en idé.
”Hvis der ikke er andre, der gør det, må jeg gøre det. Det var altså mere end beslutning: Jeg måtte løse det her,” fortæller hun og håber, at der er flere, som vil være med til at løse problemet.
Rodinia Generation har bygget sin første Mikro-fabrik i Københavns Nordvest-kvarter og kalder deres teknologi for O-factories. Når man hører om en tøjfabrik tænker mange måske en gammeldags industrifabrik, der er beskidt og uden vinduer, hvor der farves tekstiler i kar og syersker sidder i lange rækker og syr, men sådan er det slet ikke i en O-factory. Det er et topmoderne sted med robotarme og automatiserede anlæg, hvor der er rent, klart og masser af lys.
I dag bruger modeindustrien massive mængder vand, når de producerer tøj, og de brugte ofte skadelige kemikalier til fx at farve det. Rodinia Generation har reduceret vandbruget, de har fjernet de skadelige kemikalier, og de kan producere lige netop de mængder tøj, der skal bruges og på kortere tid, end det tager i dag.
Ideen og teknologien er så interessant og har så store perspektiver for industrien og miljøet, at Eifo er gået ind med en investering for at styrke dem og gøre dem klar til at kunne producere i udlandet også, fortæller Investment Manager i EIFO’s grønne investeringsteam Rünno Allikivi.
”Da vi så på det store billede, begyndte vi at se, at det her var så god en ide, at det kan eksporteres. Trine har allerede opnået meget. Hun havde finansiering og teknologien, så vores rolle har været at forberede det på en længere rejse.”
Hør mere om hele ideen, og hvilket dansk modefirma, der allerede bruger det.