De store semantiske plader bevæger sig i disse år. Verden står overfor store udfordringer, og lille Danmark møder stor modstand i konkurrencen med udlandet. Men heldigvis er der masser af gode ideer udviklet af dygtige mennesker, der har visioner, drømme og ambitioner om ikke bare at skabe nye samfundsforandrende teknologier, men også sunde virksomheder – og måske det næste store eksporteventyr for Danmark.
Men det kan være svært at få finansiering, hvis man blot er udstyret med en god ide. Måske ovenikøbet så nyskabende, at meget skal bygges fra bunden, og man først kan regne med reelle indtægter flere år ude i fremtiden.
Det er her, EIFO, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, kommer ind i billedet. Hvert år hjælper EIFO hundredvis af danske virksomheder med risikovillig kapital, så de kan vokse – også udover landegrænserne.
Det arbejde – og de mange gode ideer – stiller de skarpt på i en ny podcast kaldet ’De gør Danmark rigere’. Værterne er Caroline Søeborg Ahlefeldt og Jon Arskog, der hver uge har en spændende virksomhed i studiet og fortælle hvordan de med deres løsninger gør Danmark – og måske hele verden rigere.
I dette første afsnit har Caroline og Jon besøg af CEO og medstifter NitroVolt, Suzanne Zamany Andersen, der har en løsning på et stort CO2-problem, de færreste danskere måske er klar over. Sammen med sin co-founder Mattia Saccoccio har hun udviklet ny og CO2-fri teknologi til at producere ammoniak, der blandt andet bruges til kunstgødning, som er helt essentielt for verdens fødevareproduktion.
– Uden ammoniak ville halvdelen af jordens befolkning sulte. Men der er det problem, at de nuværende metoder til produktion udleder helt vildt meget CO2, faktisk svarende til 2% af de globale CO2-udledninger. Det er lige så meget som hele flyindustrien, forklarer Suzanne Zamany Andersen.
NitroVolt har fået finansiering af flere forskellige, blandt andet EIFO, der har en afdeling, der arbejder med investeringer i startup virksomheder indenfor den grønne omstilling. Det fortæller Lasse Truels Køhler fra EIFOs Green Investment Team, der også er gæst i ugens program.
– Det, vi laver i Green Transition, er i bund og grund at investere i virksomheder, som har en positiv påvirkning på planeten. Det kan være teknologier, der kan reducere CO2-emissioner, men det kan også være ting, som kan forbedre biodiversiteten. Alt, hvad der har en positiv indvirkning på vores planet, som er i en lidt skrantende tilstand.”
I dag bliver ammoniak fremstillet på store milliarddyre fossilt drevne anlæg – og ofte i lande, som vi ikke altid er lige gode venner med. Og så skal det transporteres over lange afstande. Og særligt i Afrika, hvor der virkelig er brug for det, kan det være dyrt at skaffe sig amminiak.
Derfor har NitroVolt udviklet deres Nitrolyzer, som er et system i container-størrelse, der, ved at kombinere luft, vand og vedvarende elektricitet i en elektrokatalytisk synteseproces, fremstiller grøn ammoniak.
Med Nitrolyzer kan landmanden selv fremstille sin ammoniak på en grøn måde og uden hverken transport omkostninger eller udledning fra transport. Det bliver et kæmpe plus for fx Afrika. På spørgsmålet om Afrika kunne brødføde sig selv, hvis de fx havde bedre adgang til ammoniak, svarer Suzanne Zamany Andersen.
– Absolut. De kunne brødføde hele verdens befolkning.
Du kan høre i episoden, hvornår NitroVolt forventer at kunne levere til landmændene, og hvilket potentiale EIFO ser i markedet for ammoniak frem mod 2050.
Hør episoden her i linket ovenfor hos Heartbeats, eller find den på alle tilgængelige podcast-platforme. Søg på EIFO.