Mens vi mennesker stadig er i gang med at finde ud af, om der kan laves en p-pille til mænd, har man i rotternes verden muligvis allerede fundet løsningen.
Forskere fra Københavns Universitet har nemlig fundet ud af at producere et præventionsmiddel, der har samme effekt som en p-pille. Konkret er der tale om en sød væske, som kan nedsætte hunnernes fertilitet og begrænse hannernes sædkvalitet i en sådan grad, at de ikke kan formere sig i en periode.
Og det kan måske være løsningen for fremtidens rottebekæmpelse, hvor man i dag anvender et meget giftigt middel, der får rotter til at bløde ihjel – og som tilmed er lang tid om at nedbrydes i naturen.
Det nye middel er faktisk ikke helt nyt, men det er selve produktionen af det såkaldte Triptolid, der er ny, og måske endnu vigtigere, billigere.
Derudover er midlet på én gang mere miljøvenligt og mere humant, fordi det ikke slår rotterne ihjel.
“Jeg plejer at joke lidt med, at det her produkt er ”woke” – det er bæredygtigt, dyreetisk og så er det endda stærkt på ligestilling, fordi det også er hanrotterne, der er mål for den her rotteprævention. De bliver infertile i cirka en måned, efter de har spist det, og det får rottebestanden til falde dramatisk,” siger Johan Andersen-Ranberg fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab i en pressemeddelelse.
Plantebaseret fremtid
Den mest brugte rottegift i Danmark er antikoagulanter, som er ekstremt miljøskadelige, blandt andet fordi den kan indtages af fugle i dødelige doser, hvis de fx spiser en død rotte med gift.
Forskernes nye gennembrud, der i øvrigt udsprang af et heldigt sideforsøg, hvor man fik gærceller til at udvikle Triptolidet, er ovenikøbet noget så moderne som plantebaseret.
Det er nemlig Tordensgudsvin, en sjælden og meget kostbar plante fra Kina, der er nøglen til midlet.
”Den her løsning kan være permanent, og holde rotterne nede på et stabilt lavt niveau, uden det medfører nogen utilsigtede skader på miljøet,” siger Johan Andersen-Ranberg.
Før rottebekæmpelsen med det nye middel for alvor kan udrulles herhjemme, skal det godkendes i EU. Første skridt for forskerne er at sælge det i USA, hvor man allerede bruger rotteprævention. følge Johan Andersen-Ranberg skal vi forvente, at der går fem år endnu.