Foto: Shutterstock

Ny kunstskandale: Sulten museumsgæst åd udstillet banan på museum i Seoul

En sydkoreansk student har spist et kunstværk til $120.000 af den italienske billedkunstner Maurizio Cattelan på et museum i Seoul.

Maurizio Cattelans værk ved navn Comedian er i al sin enkelthed en banan tapet til væggen med gaffatape. Noget, der åbenbart var for fristende for den kunststuderende, Noh Huyn-soo, der trods advarende tilråb, fik fortæret den udstillede banan på et minut, hvorefter han hang den nu tomme skræl tilbage på væggen med gaffatape. Efter sigende skulle han have forklaret handlingen med, at han var sulten, da han ikke havde fået morgenmad. Altså et ægte hangry-move.

Medmindre hans intention var en helt anden? Selv udtaler Noh Huyn-soo i hvert fald, at han ser værket Comedian som et oprør, og at man kunne tolke hans akt som et oprør mod oprøret. Beslutningen om at spise den verdenskendte banan har i hvert fald vakt opsigt og minder på mange måder om den ligeledes opsigtsvækkende danske kunstner, Ibi-Pippi, der sidste år tegnede sit navn på et værk af Asger Jorn. Noget, hun selv mente var kunst, men som retten sidenhen har idømt hende en bøde på 1,9 millioner kroner plus halvandet års ubetinget fængsel for.

Det lyder dog fra Leeum-museet i Seoul, at de ikke vil anmelde den bananspisende gæst, men at bananen blot blev erstattet umiddelbart efter seancen (hvilket de i forvejen gør hver tredje eller fjerde dag). Så forhåbentlig fik han bare stillet sin sult og sit behov for opmærksomhed.

Find mere om
Footer graphics