Genbrugsmarkedet boomer, og de senere år er fordums udbredte barrierer for at gå i andres aflagte tøj blevet mindre. Bare ikke, når det kommer til undertøj. Mange har stadig ikke lyst til at gå i andres slidte underbukser eller trusser. Så de ender ofte i skraldespanden.
Og selvom underbukser er små, sammenlignet med et par cowboybukser, er det på verdensplan et stort miljøproblem, at tøjets syntetiske materialer som nylon og polyester havner på lossepladser og sidenhen som mikroplast, der forurener vores vand og i sidste ende dyr og mennesker. Cirka fem millioner kilo undertøj ender på lossepladser verden over hver dag.
Det har det amerikanske undertøjsfirma Parade nu sat sig for at gøre noget ved.
Og konceptet er ret enkelt. Alle kan anmode Parade om en pakke-label og en bionedbrydelig pose, som man så kan pakke sit gamle (men dog renvaskede) undertøj ind i og sende til Parade, som sørger for at materialerne bliver genbrugt til blandt andet møbler og hus-isolering.
Fidusen er så, at man får 20 procent rabat på Parades produkter og forhåbentlig på den måde får råd til at købe nogle nye underbukser.
“Undertøjsindustrien har ikke brugt særlig meget tid på at tænke over, hvordan deres produkter ender deres dage. Vi vil gerne gøre det så nemt og problemfrit som muligt for enhver at skaffe sig af med ens undertøj på en ansvarligt måde,” har Cami Téllez, CEO i Parade, udtalt til Fast Company.
Parades eget undertøj er i øvrigt lavet af overskudsnylon, som man har samlet op fra gulvet på de store tøj-fabrikker, og såkaldt Tencel, der er et nedbrydeligt materiale lavet af træmasse.
Det ultimative mål er, at Parade på sigt får skabt et system, som gør det muligt at genanvende undertøj til nyt undertøj på en fuldstændig cirkulær måde, hvor råmaterialer slet ikke er en del af ligningen. Hun har dog erkendt overfor Fast Company, at der er et stykke vej endnu.
Det vil også kræve, at man finder ud af at udnytte ny teknologi til formålet. Tøjgiganter som H&M og Levi’s er dog allerede i gang med netop det, og for nylig kom det frem, at den klassiske Levi’s-model 501 er blevet produceret ud af gamle jeans, der er blevet opløst til væske for derefter at blive til et nyt materiale kaldet Circulose.
Så hvem ved, måske kan vi snart bruge de samme underbukser resten af livet.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️