Foto: Buena Vista Pictures

Flashback Friday: “90’er teenagefilm er god og let underholdning, som sjældent laves i dag”

Hver fredag ser vi tilbage på film, musik, tv og bøger, som måske er blevet glemt, eller som fortjener et kærligt gensyn. I denne uge ser vi tilbage på kultfilmen ’10 Things I Hate About you’.

90’erne var storhedstiden for formidable highschool romcoms, nogle så gode at de endda gik over og blev kultfilm. En af dem er ’10 Things I Hate About You’, som udover at være en genial film, også var både Heath Ledger, Julia Stiles og Joseph Gordon Lewitts store gennembrud. I år fylder den 25 år, og fortjener derfor en halvrund hyldest. 

Som enhver anden amerikansk teenagefilm foregår filmen selvfølgelig på en highschool et sted i USA. Her har den nye dreng i klassen, Cameron, spillet af en meget ung Joseph Gordon Lewitt, fået et crush på den populære Bianca. Med en neurotisk lægefar, der har overværet lidt for mange teenagegraviditeter, må Bianca, til Camerons store skuffelse, ikke date, før hendes søster, Kat, spillet af Julia Stiles, begynder at date. Problemet er bare, at Kat ikke vil date, og med sin relativt fjendtlige adfærd er der sådan set heller ikke nogen, der vil date hende. 

Cameron og hans kiksede ven og side-kick sætter derfor gang i en plan, hvor de bestikker bad boy Patrick, charmerende spillet af Heath Ledger, til at date Kat. Som man kan forestille sig, leder dette selvfølgelig til en masse god og underholdende drama. 

’10 Things I Hate About You’ er desværre den type film, der ikke laves mere. Der er en stemning af simpel teenageliv, som de nyere teenagefilm ikke helt formår at fange. Tiderne har ændret sig, bevares, men ’10 Things I Hate About You’ er en af de 90’er film, der med sine menneskelige og ikke-stereotype karakterer stadig holder den dag i dag. 

Jeg må indrømme, at da jeg så ’10 Things I Hate About You’ som teenager, var det primært for at kunne forestille mig selv i den ikoniske scene, hvor Heath Ledgers Patrick synger ’Can’t take my eyes of you’ til Kat, mens han løber rundt på skolestadionets tribune. I dag ser jeg filmen, fordi Kat er alt, hvad man kun kan drømme om at være som teenager. 

Kat er vred af de helt rigtige årsager og røvligeglad med, hvad folk synes om hende. Ingen vil date hende, fordi hun ikke finder sig i noget. Det kunne teenage-mig godt have taget lidt ved lære af. Har man set filmen, husker man sikkert, da hun med vilje bakker ind i flødebollen Joyes bil, fordi han ikke vil flytte den. Aggressivt, men genialt. 

’10 Things I Hate About You’ er den første teenagefilm, jeg så, hvor den kvindelige hovedkarakter ikke enten er nørden, der forvandler sig til en smuk prinsesse ved at tage brillerne af eller en damsel in distress, hvis eneste mission er at finde en sød fyr. Kat vil ikke date, og hun leder ikke efter en kæreste. Hun går mere op i at komme ind på sit drømme-college end at jagte bumsede teenagefyre rundt på high school-gangene. 

Udover det er ’10 Things I Hate About You’ selvfølgelig også bare en mega underholdende highschool komediefilm med et godt 90’er soundtrack og gode skuespillerpræstationer, hvor det er tydeligt at skuespillerne også havde kemi, når kameraet slukkede. 

Så savner man nostalgien fra de gamle 90’er teenagefilm eller bare god og let underholdning, er ’10 Things I Hate About you’ et godt bud på perfekt fredagsunderholdning. 

Find mere om
Footer graphics