“Drømmen om at lave Københavns bedste festival har boet i mig i 10 år”: Nu går det løs i Søndermarken

Om under en måned kan man opleve den første udgave af Syd For Solen – en musikalsk endagsfestival tre dage i streg midt i Søndermarken. Vi har talt med manden bag det hele om drømmen om at booke sit ungdomsidol og om at ville lave byens bedste festival.

Nikolaj Thorenfeldt føler en vis samhørighed med okapier. Umiddelbart er det dog ikke, fordi han har så meget til fælles med den firbenede halv-zebra, som faktisk er en del af giraf-familien. Men det er på grund af hørelsen.

“Hvor meget ved du om okapier?”, spørger han.

“Tjah…”

“Jeg ved en del om okapier, fordi de har nedsat hørelse. Og jeg er selv født med nedsat hørelse og har brugt høreapparat hele livet. Så jeg har altid haft en sjov tilknytning til okapier. Ikke sådan, at jeg hænger ud med dem, men der er et bånd,” siger han.

Grunden til, at vi sidder og taler om okapier, når vi egentlig burde tale om Københavns nye – og måske bedste – festival Syd For Solen, er, fordi en okapi engang i 1994 måtte lade livet i zoo under en operakoncert i Søndermarken. Den blev simpelthen overbegejstret af de uvante lyde, hvilket fik den til at hyperventilere, gå i chok, styrte om og dø.

Det vil Nikolaj Thorenfeldt, idémand og CEO i booking- og management-bureauet Smash!Bang!Pow!, der står bag den kommende festival, selvfølgelig gerne undgå, når store artister som Liam Gallagher, The National og Jungle går på scenen foran op mod 15.000 mennesker hen over weekenden 10.-12. juni.

Alle skal have det godt. Det er planen. Men der har også været koncerter i Søndermarken siden 90’erne, og okapierne ovre på den anden side af vejen har det efter sigende stadig godt.

“Det burde ikke blive noget problem,” siger Nikolaj Thorenfeldt, “festivalen er udviklet i tæt samarbejde med Frederiksberg Kommune og vi overhover naturligvis alle foreskrevne regler om live musik i det fri, i forhold til vores gode naboer i det hele taget. Ikke bare lydfølsomme okapier. Det har kommunen jo helt styr på i alle andre sammenhænge i området.”

I det hele taget er han og hele holdet bag Syd For Solen gået til projektet om en ny stor festival i Frederiksbergs grønne åndehul med stor ydmyghed og respekt, forklarer han.

“Mange folk med meget mere erfaring end os har prøvet at lave en festival i København tidligere, og de er ikke lykkedes med det. Derfor er vi gået til det her med en vis ærefrygt. Vi har fået nøglerne til at træde ind i en fredet park – og det er der ikke særligt mange, der gør – og det gør, at vi træder ind med den dybeste respekt.”

Har drømt i 10 år

Faktisk var det en tidligere festival, nemlig Vanguard, der fandt sted i Søndermarken indtil 2016, som såede kimen til Syd For Solen, fortæller Nikolaj Thorenfeldt.

“Jeg kan huske, at jeg var til Vanguard, og jeg faldt bare fuldstændig pladask for det – og for Søndermarken. Så det har ligget i mig som en drøm i ti år, at jeg skulle lave den her festival. Dengang var der bare den helt rigtige stemning, og man kunne mærke, at folk elskede at være der. Hvilket er noget af det vigtigste, når man arrangerer koncerter.”

Nikolaj Thorenfeldt startede Smash!Bang!Pow! som autodidakt i 2008. Fra start har fokus været at præsentere nye musikalske talenter på de danske scener: “På Syd For Solen har vi også forsøgt at præsentere morgendagens stjerner. Jeg sad for et halvt år siden og bookede Wet Leg. Og bum! Nu er de Ugens Uundgåelige”

“Står folk og er irritererede eller sultne, eller står de for længe i kø, så duer det ikke. Sætter man dem til gengæld ind i en ramme, de instinktivt synes er fed, er man kommet et godt stykke.” 

Men hvorfor skulle der gå 10 år?

“Ja, der er jo også mange festivaler i de her år. Men vi ville gerne lave en festival, der findes i og afspejler, hvad Hovedstaden er for en by. Vi har undgået at kigge for meget på, hvad de andre festivaler har gjort før os, og i stedet talt med mennesker i København og på Frederiksberg om, hvad de har lyst til, der skal ske. Måske ikke så overraskende var det en festival i et flot grønt område med et stærkt og interessant musikprogram og til en overkommelig pris. Så det har vi prøvet at give dem – en festival fra os til hele Hovedstaden.”

Syd For Solen er på én gang deres ydmyge og storslåede bud på netop det. Festivalen hedder som den gør, fordi syd for solen altid er et sted, der “er pisse fedt at være”, som Thorenfeldt udtrykker det. Derudover passer navnets poetiske klang ifølge arrangøren godt til Søndermarkens frodige natur og historie.

“Søndermarken indkapsler København, fordi det er der, folk går deres søndagstur ligesom Oehlenschlæger gjorde i sin tid, og det er et sted med stor historisk betydning for Frederiksberg som lokalområde – Cisternerne under jorden er blevet brugt til at pumpe vand ned til Pumpehuset under Den Spanske Syge, og det er jo så smukt at tænke på,” siger Nikolaj Thorenfeldt.

I det hele taget har arrangørerne og arkitekterne bag området arbejdet konkret med idéen om at ære datidens historie, men også nutiden og fremtiden vil komme til at være i fokus, fortæller Nikolaj Thorenfeldt.

“Det er selvfølgelig lidt svært at forestille sig, inden man ser det, men det vil komme til at give mening, når man står der. Gennem tiderne har der for eksempel været opstillet forskellige pavilloner med spejlbilleder af forskellige tidslommer i Søndermarken. Og vi har taget det koncept og bruger det til at reflektere nuet og det, der foregår på scenerne. Det kommer til at se pisse godt ud.”  

Tre endagsfestivaler

Da Nikolaj Thorenfeldt og Smash!Bang!Pow! besluttede sig for at skabe Syd For Solen, gik det hurtigt op for dem, at tid var deres største udfordring. Ikke deres egen, men andres tid. Oplevelsesindustrien bugner i disse år, og for den almene københavner er der ikke meget tid til at tage tre dage på festival.

Så hvad gør man? Man laver en endagsfestival tre dage i streg.

“Den idé er motoren i vores projekt. Og vi synes også, det har været et gigantisk, kreativt benspænd, samtidig med at det har givet os muligheden for at lave tre meget forskellige dage musikalsk,” siger Nikolaj Thorenfeldt.

Hver af de tre dage på festivalen har således sit eget udtryk med et stort hovednavn, der bliver musikalsk understøttet af syv andre artister fordelt på to scener – Under Kronen og Højen – hvor der vil være koncert på skift.

“Hele brandingen af festivalen har været en udfordring. Der findes ikke noget magic trick. Det handler om at opbygge tiltro og at give folk lyst til at komme. Samtidig ligger den jo lige til højrebenet, synes jeg: Du kan komme til Søndermarken inden for en kvarter nærmest, uanset hvor du bor i byen, og så kører vi fra klokken tolv til klokken tolv midnat. Det er da til at forstå.”

Fredag spiller gavflaben Liam Gallagher første violin, lørdag er det rødvinsrockerne The National og søndag er det producer-duoen Jungles musikalske smeltedigel af soul, funk og disco, der får lov at runde af.

“Vi vil gerne have noget for folk i tyverne, men også for folk i fyrrene og tresserne. Og så vil vi samtidig gerne være københavns bedste festival,” siger arrangøren, der allerede godt tør afsløre, at Syd For Solen vender tilbage igen til næste år.

My Bloody Valentine Light

Har du selv en favorit på programmet?

“Det har været utrolig fedt at være med på rejsen omkring Slowdive, som jo udgav musik for mere end 25 år siden og var det mest udskældte band, de blev savet midt over i pressen og kaldt My Bloody Valentine Light, og jeg ved ikke hvad. Og så gennem 20 år fandt folk bare deres plader, og så lige pludselig i 2016, slam! Så kom der bare en kæmpe plade, som har taget dem til helt nye højder. Og vi har booket dem en håndfuld gange her i deres opblomstring, og det er virkelig fedt, at de også er med på Syd For Solen.”

Sidste ting. Hvad står der på Liam Gallaghers rider?

“Liam er jo en chef. Og fra et personligt perspektiv er det ret stort, at han var vores første navn på Syd For Solen. Da jeg tog på pilgrimsrejse efter gymnasiet sammen med nogle venner, da købte vi billetter til et skaldet Ryan Air-fly og fløj til London for at se Oasis i deres storhedstid på Wembley Stadium. Det faktum, at jeg nu selv sidder her og booker ham, det er en sjov fortælling for mig personligt.”

“Men jeg har faktisk ikke set hans rider, tror jeg. Men det vigtigste er jo også, at han kommer til København i absolut storform. Han spiller to fuldstændig udsolgte koncerter weekenden før for 80.000 mennesker, så han kommer med den helt store potens, sådan som han er allerbedst.”

Er du bange for at komme til at hyperventilere?

“Haha. Så meget okapi er jeg ikke. Men det bliver i hvert fald stort.”

Syd For Solen

10. juni: Liam Gallagher, Foals, Slowthai m.fl.

11. juni: The National, Sharon Van Etten, Slowdive m.fl.

12. juni: Jungle, First Aid Kit, Leon Bridges m.fl.

Billetpris: 650 kroner + gebyr

Læs mere på sydforsolen.dk


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics