jack nicholson
Arthur Schatz/Ritzau Scanpix

Det glæder vi os til i 2022: Masser af bøger, film og albums på vej

Det er med en god portion frygt, vi tager hul på det nye år, for de seneste har godt nok været en prøvelse. Men der er allerede små lyspunkter at se frem til. Vi har samlet vores favoritter.

Colson Whiteheads nye roman

Her midt på vinteren kan man hurtigt føle trang til at læse en rigtig roman-roman. En tyk én med spænding og dragende karakterer, men der synes at være færre og færre af dem derude. Nu har Colson Whitehead, den Pulitzer-vindende forfatter fra New York City, sørme en på vej. ‘Harlem Shuffle’ udspiller sig i Harlem i 60’erne og handler om den ok retskafne, men alligevel småkriminelle møbelhandler og ægtemand Carney, der indrulles i et større drama mellem gangstere fra mafiaen og lyssky politifolk. Det kan kun blive godt.


The Batman

Der skal en del til, før filmskaber kan komme op på niveau med Christopher Nolans Batman-trilogi, og der skal en del til, før nogen skuespiller kan bide skeer med Christian Bale som Bruce Wayne. Det ved alle i Hollywood. Alligevel vover man nu pelsen med endnu en stort anlagt actionfilm om flagermusemanden, der skal gøre en ende på korruptionen i Gotham City. Denne gang med Robert Pattinson i hovedrollen, og det ser mere mørkt og mere ondt ud end nogensinde.


Festivaler. Dem alle sammen

Efter nedturen og nedlukningen under moderne tids største annus horribilis overstiger det næsten vores fatteevne, at vi rent faktisk kan komme på festival igen. Men sådan ser det ud: Roskilde, SmukFest, Heartland, Northside og så videre vender tilbage i 2022 – så må vi bare se, hvor meget kød der ender med at være på programmerne…


Big Theifs nye plade

De seneste år har Big Thief været en seriøst livgivende saltvandsindprøjtning for den ellers henslumrende indiefolk. Alene i 2019 udgav de to albums, begge to virkelig gode, og i 2020, da deres turné blev afblæst, satte bandets forsanger Adrienne Lenker sig så ned og skrev to yderligere plader, som ganske enkelt er noget af det bedste fyrretræsfolk, du kan forestille dig. Nu er bandet klar med en ny langspiller (der er 20 numre i alt) med den mundrette titel ‘Dragon New Warm Mountain I Believe in You’, hvoraf fem sange allerede er tilgængelige. Det tegner – som altid – til at blive blændende. Nummeret ‘Little Things’ især.


Damn Good Dame

Skuespiller Emma Sehested Høeg har for alvor charmeret sig ind i vores hjerter. Det er næsten som om, alt hun rører ved bliver til… ja, noget rigtig godt. Selv når hun synger. Og det gør hun nu under sit moniker Dame Dearest, der indtil nu har udsendt en enkelt sang, ‘Seducing my life away’, som vi godt kan lide. Vi befinder os helt inde i bollemusikkens intimsfære, og det er drønlækkert. Rygtet siger, der kommer meget mere i 2022. Vi krydser alt.


Tour de Danmark

2022 bliver et af de år, hvor sportsnørder bliver forkælet med lidt mere guf end normalt. Der er både vinter-OL i Beijing til februar og fodbold-VM i Qatar til november og december, men imellem de to kommer sportsverdenen også til at rette øjnene mod Danmark. Det sker, når første etape af Tour de France køres i gang i København til juli. Efterfølgende venter to etaper mere i det danske, når Tour’en går over Sjælland og Storebæltsbroen, hvor der nok skal vente et spændende væddeløb, samt mellem Vejle og Sønderborg.


Borgen!

En af fædrelandets allerstørste eksportsuccesser vender tilbage næste år. Castet er lidt anderledes denne gang, men Sidse Babett Knudsen løber ingen steder og spiller selvfølgelig hovedrollen – nu som udenrigsminister i serien, der bliver et tiltrængt plaster på det åbne DR Drama-sår fra 2021. Ah!


BIG flygtninge-museum

I Oksbøl i Sønderjylland åbner et flygtninge-museum, der skal trække en linje fra 2. verdenskrig op til nutidens flygtningekriser. Udgangspunktet er den flugt, millioner af tyskere måtte på, da sovjetiske styrker indtog Nazi-Tyskland i 1945. Her tog tusindvis til Danmark. Det er tegnet af Bjarke Ingels Group og skal ligge der, hvor landets forhenværende største flygtningelejr lå. Målet er at skabe debat om emnet, ligesom det skal hylde det dansk-tyske fællesskab i dag.


Avatar x 2

James Cameron’s sci-fi-blockbuster fra 2009, ‘Avatar’, er tidernes bedst sælgende film. Sådanne succes’er kalder som regel på en opfølger snarest muligt, men det er først i 2022, efter godt 13 år, at den kommer. Men der er mere Avatar i ’22, for hvis du selv vil udforske planeten Pandora, får du mulighed for det i det konsolspil, der også ventes at blive udgivet i årets løb. Om det kan gå hen og blive verdens bedst sælgende spil også, må tiden vise.


Euphoria sæson 2

Åh, vi er mange, der har glædet os til denne her. Anden sæson af den banebrydende ungdomsserie ‘Euphoria’ har længe været udskudt på grund af corona, men nu er premieren endelig inden for rækkevidde. Første afsnit lander allerede 9. januar, og traileren afslører, at der hverken er skruet ned for vold, sex eller stoffer i denne sæson. Så kan vi vist godt finde popcornene frem.

https://www.youtube.com/watch?v=JdwZwrs8Qt0

Kalk

På Valentins dag den 14. februar springer forfatter Victor Boy Lindholm ud som dramatiker, men han gør det ikke på de skrå brædder: Hans første forestilling ‘KALK’ foregår derimod i et crossfit center på Amager, og det handler om træning, skønhedsidealer, venskaber og … juice. Udgangspunktet er to Joe and the juice-drenge, der befinder sig i et post-apokalyptisk underjordisk univers, fordi jorden er oversvømmet, så nu har de ikke andet at lave end at træne og høre høj musik. Lyder pænt hårdt, men pirrende ikk’?


Når mænd forlader mig

Det er ingen hemmelighed, at vi er fans af Johanne Bille her på redaktionen – som hun har bidraget til med sine skarpe skriverier af flere omgange. Nu har hun en ny roman på vej, og den handler om jagten på kærlighed og om at miste sig selv, og den vil vi gerne bede om.


Nick Caves memoirer

Det har været sparsomt med interviews for Nick Caves vedkommende, siden han mistede sin søn i en tragisk ulykke i 2015. Nu er der imidlertid et rigtig langt et af slagsen på vej – i bogform endda. Selvbiografien ‘Faith, Hope and Carnage’ udkommer næste år og er baseret på 40 timers interview med rockmusikeren: “Det burde være nok om mig,” har Cave udtalt. Mja, lad os nu se.

nick cave

Nicholas Cage galore

Nicholas Cage er ude på en rejse, en slags genfødsel måske, som er kommet til udtryk gennem nogle bizarre projekter, senest med filmen ‘Pig‘ hvor han spillede en trøffeljæger, som fik stjålet sin gris og gik amok. Uanset set hvad der sker, bakker vi op om Con Air-legendens renæssance, og i 2022 skal vi helt sikkert se filmen ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’, hvori Nicholas Cage spiller… Nicholas Cage.


Penge og Bacon

Vi ved nærmest ingenting, som i INGENTING OVERHOVEDET, om den her bog. Kun at der er tale om en roman, og at det er Anna Juul – også kendt som Veronika Katinka Martzens dukkefører – der har skrevet den. Mere behøver vi heller ikke vide. Just bring it!


Whistlers to plader

Det københavnske undergrundsband Whistler, som bl.a. har rødder i det hedengangne Mayhem-miljø, har længe været i rotation herinde på grund af deres uforfærdede rå take på rockmusikken. Nu melder de om en ny ep, som skulle være lige på trapperne, og (!) at deres næste fuldlængde følger trop kort efter.

whistler

Et mesterværk

Den russiskfødte amerikanske forfatter Gary Shteyngarts seneste roman ‘Our Country Friends’ kommer allerede til januar, og det kan man vist roligt glæde sig til. Ikke kun fordi manden har været medforfatter til ‘Succesion’, der er nemlig tale om en New York Times Bestseller, som er blevet kaldt et “mesterværk”. Bogen udspiller sig i en fiktiv variation af pandemiens første bølge, hvor et kuld intellektuelle venner og kreative folk (meget lig forfatteren selv) i deres bedste alder søger tilflugt i et sommerhus, og det fører til nye romancer og river op i gammelt drama.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics