Foto: Shutterstock

Sofie var hovedperson i ‘Umbrella-sagen’: Nu fortæller hun sin historie om den krænkende video (episode 1)

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Shutterstock

Sofie var hovedperson i ‘Umbrella-sagen’: Nu fortæller hun sin historie om den krænkende video (episode 1)

Eller vælg, hvor du vil lytte

Sofie blev i 2015 kendt blandt tusinder af danske unge, da en seksuelt krænkende video af hende gik viralt på sociale medier. Siden blev hun hovedperson i den såkaldte Umbrellasag, hvor politiet har sigtet flere end 1.100 unge for at have delt videoen af hende.
For første gang står hun frem med hele sin version af historien.

Samfund En del af serien:

Min teenager deler da ikke nøgenbilleder

’Min teenager deler da ikke nøgenbilleder’ er en podcast om unges delinger af nøgenbilleder af sig selv og hinanden.

I otte afsnit undersøger journalist og forfatter Milla Mølgaard fænomenet. Hun kommer med helt ind på teenageværelserne, hvor unge piger fortæller, at de føler sig presset til at sende nøgenbilleder til drenge, imens drengene fortæller om, hvor normalt det er at vise billeder af piger til vennerne for at bevise, at man kan score.

Hun går på jagt i internettets mørkeste kroge, hvor det fortsat flyder med ulovligt delte private nøgenbilleder af helt unge piger, imens politiet ser magtesløse til. Hun taler med nogle af dem, der er blevet delt mod deres vilje, og hun opsøger en af dem, der har truet og presset sig til nøgenbilleder af flere hundrede piger.

Podcasten er blevet til med støtte fra Offerfonden og er udgivet i samarbejde med heartbeats.dk.

15-årige Sofie sad alene i sin have, da beskederne begyndte at tikke ind.

“Hvorfor gjorde du det?!” “Hvor mange penge fik du for det?” “Du er klam!” “Du er ulækker!”

Beskederne handlede om en seksuelt krænkende video af Sofie, som var ved at sprede sig med stor hast. En video, der var optaget og delt uden hendes viden og samtykke.

Sofie mærkede ubehaget i kroppen, men det skulle vise sig at blive meget værre.

Videoen nåede ud til over 5.000 unge landet over, og Sofie endte som hovedperson i den såkaldte ‘Umbrella-sag’, hvor over 1.100 personer endte med at blive retsforfulgt for at have delt videoen af hende.

Skammede sig

I dag er Sofie 21 år, og hun har brug for at få magten over sit liv, sin krop og sin fortælling tilbage.  

Derfor er hun med i podcastserien ‘Min teenager deler da ikke nøgenbilleder’, hvor hun for første gang fortæller i detaljer om at miste kontrollen over, hvem der ser en nøgen og om kampen ud af helvede og tilbage til sit liv.

Det er mere end fem år siden, at videoerne af hende blev delt første gang, men Sofie fortæller, at hun igennem årene har fået flere end tusind beskeder på de sociale medier fra folk, der har set videoerne. Beskeder om, at hun er billig og klam, og at hun selv er skyld i, at hun er blevet delt uden samtykke.

“Jeg skammede mig så meget over mig selv. Jeg bebrejdede mig selv for det, de havde udsat mig for. Jeg følte mig klam og ulækker,” husker Sofie.

Den værste sag i Danmark

‘Umbrella-sagen’ er blevet kaldt den værste sag som digitale krænkelser, vi har set i Danmark.

For Sofie har det krævet stort tilløb at stå frem med sin historie i podcasten. Men det er nødvendigt, mener hun.  

”Politiet mener, at de har gjort deres. Retssagerne er ved vejs ende, og mange har en idé om, at nu har de unge lært deres lektie og stopper med at dele andre uden samtykke. Men der kan jeg bare sige et kæmpe nej. Jeg får stadig ubehagelige beskeder og kommentarer vedrørende den video, som fortsat er derude. Og jeg får ondt i maven, hver gang jeg hører om en ny sag, hvor unge piger bliver delt mod deres vilje,” siger Sofie.

Og at ofre for digitale krænkelser bliver udsat for udskamning, er en generel tendens, oplever journalist Milla Mølgaard, der står bag podcasten. Hun har skrevet artikler og bøger om digitale krænkelser i en årrække og mener, at det fortsat er en stor og nødvendig opgave at oplyse om fænomenet og dets konsekvenser for den enkelte.

”Alle de ofre for ulovlig billeddeling, jeg har talt med gennem tiden, har oplevet at blive mistænkeliggjort eller hånet for de forbrydelser, de er blevet udsat for. Podcasten her er et forsøg på at få lytterne til at forstå, hvor ødelæggende delingerne og den efterfølgende victimblaming kan være for et menneske.”

Kræver ét forkert klik

’Min teenager deler da ikke nøgenbilleder’ er en podcast om digitale krænkelser blandt unge.

I otte afsnit undersøger journalist og forfatter Milla Mølgaard fænomenet. Hun kommer med helt ind på teenageværelserne, hvor både piger og drenge samstemmigt fortæller, at det kun tager ét forkert klik at blive udråbt som hele skolens luder.

Milla Mølgaard går på jagt i internettets mørke kroge med en privat efterforsker. Hun taler med ofre for digitale krænkelser, møder en af dem, der har presset og truet sig til billeder af flere hundrede piger, og hun spørger eksperter, hvilke normer og hierarkier, der får unge til at dele nøgenbilleder af sig selv og hinanden. 

‘Min teenager deler da ikke nøgenbilleder’ er støttet af Offerfonden. 

Footer graphics