Nyt afsnit af ’Hankøn’ med Peter Aalbæk Jensen: ”Den, der sidder for bordenden, må tage slagene”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Nyt afsnit af ’Hankøn’ med Peter Aalbæk Jensen: ”Den, der sidder for bordenden, må tage slagene”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Filmproducent og Zentropa-medstifter Peter Aalbæk Jensen nægter at gå på kompromis. Tilgengæld vil han heller ikke lave andre om. I dette afsnit taler vært Mikkel Braginsky med ham om behovet for at blive anerkendt og frygten for at blive glemt.

Debat En del af serien:

Hankøn

Hvorfor mislykkes så mange mænd med deres parforhold? Er nutidens mand overhovedet i stand til at være ærlig overfor sig selv? Og hvad vil det egenligt sige at være mand i dag?

Podcasten 'Hankøn' er vært Mikkel Braginsky's forsøg på at finde svar på manden af i dag igennem en serie personlige samtaler med andre mænd. Om parforhold, dyrekøbte erfaringer og om at tage ansvar. Og så er 'Hankøn' mest af alt en undersøgelse af nye veje for moderne mænd. Både i deres parforhold – og i deres forhold til sig selv.

Peter Aalbæk Jensen kræver ikke landesorg, men som minimum en notits i Køge Dagblad, når han dør. Han har en mission om at efterlade et aftryk i den store bog om dansk film – koste hvad og hvem det vil:

“Hvis du synes, at målet er helligt, så er du også klar til at ofre det, der skal til. Og der er da for helvede blevet ofret vildt meget i forhold til min kone, mine børn og mine venner, som har været nødt til at sejle indimellem,” forklarer filmproducenten om, hvad han har ofret, for at kunne producere film og serier som ‘Riget’, ’Nymphomaniac’, og ‘Antichrist’. Blandt mange, mange andre.

Selvom ‘Ålen’ nægter at tage imod kritik i hjemmet, har han en stærk ansvarsfølelse. Og han vil “meget, meget meget” nødigt regnes for at være en kujon eller tøsedreng.

“Det er en moderne tendens altid at ofre en mellemleder. Man skyder en underordnede ind. Men det er dit ansvar mester. Den, der sidder for bordenden, må tage slagene.”

Det handler om at tage ansvar.

”Man betaler sine regninger – også selvom det tager 15 år og koster dig blod sved og tårer. Vi stikker ikke af fra noget som helst. Man skal stå der, selvom kuglerne flyver om ørerne på dig, og det gør man for andres skyld, selvom det ville være nemmere for en selv at skride,” siger han.

Ifølge ham selv tager han ikke imod kritik, og folk kan råbe og skrige lige så tosset, de vil. Det rager ham, siger han. Derfor har han kun ét ønske, når han forlader planeten jorden:

“At der er en eller anden, der hugger i granitsten: “Her boede Peter Aalbæk Jensen – han førte et syndigt liv. Stiftede et filmselskab og har bygget en økologisk by. Sov godt, gamle tyran.” Eller hvad fanden, de nu vil skrive. Det er målet.”


Vært:
Mikkel Braginsky

Producer:
Camilla Sager

Redaktør:
Emil Norsker

Find mere om
Footer graphics