Ipads, telefoner og gamingcomputere bliver beskyldt for at stjæle vores børns barndom. Men passer det? Hvad laver vores børn egentlig på skærmene? Er en digital ven lige så fin som en fysisk ven fra klassen? Og hvordan undgår man konflikter i familien, når det handler om skærmtid?
Det undersøger en ny podcast fra Heartbeats, hvor vi sammen med Børns Vilkår dykker ned i, hvordan vi ruster vores børn til et godt digitalt liv og samtidig som voksne forstår de unges onlineverden. Her i premiereafsnittet handler det om, hvordan man er en god digital rollemodel, og hvordan man finder ud af, hvad ens børn egentlig laver på skærmen.
Vi har også et børnepanel, der fortæller om deres liv på skærmene, og hvor meget de må bruge dem i hverdagen.
“For ikke så lang tid siden aftalte vi en skærmtid på tre timer om dagen,” fortæller Vera på 12 år, der har debatteret en del med sine forældre om skærm. Og David på 15 fortæller, at det tit er fem timer om dagen, at han kommunikerer med sine venner over skærm, i weekenderne nok mere.
“Man er som forældre oppe imod nogle stærke kræfter, fordi de fleste apps og spil er opbygget over en forretningsmodel, der handler om at fastholde børn og unge på skærmen,” fortæller Kathrine Elmose Jørgensen digital ekspert fra Børns Vilkår.
Er det kun dårligt, at børn scroller, spiller og er på sociale medier og skærm?
“Den tankegang tror jeg, vi skal lidt væk fra som voksne. For mange unge dyrker deres fællesskaber og interesser via skærm. Hvis der ikke er andre i din klasse, som går op i Dungeons & Dragons eller en særlig slags bøger eller perleplader, så er der som regel et community af andre med samme interesser, som du kan finde online,” siger Kathrine Elmose Jørgensen.
I podcasten er der tips til at undgå at have store konflikter med dine børn om skærmtid, og hvordan man kan være en god digital rollemodel for sit barn.
Hør hele episoden her, eller hvor du henter dine podcasts. Ny episode er ude hver mandag.
Podcasten er blevet til i samarbejde med Børns Vilkår og med støtte fra TrygFonden.
Producer: Cecilie Wortziger
Musik: Frej Levin
Vært: Ditte Giese