Ny podcast: ”De ting, jeg har sagt til mig selv, ville jeg aldrig sige til en anden”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Ny podcast: ”De ting, jeg har sagt til mig selv, ville jeg aldrig sige til en anden”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Et flertal af danskerne mener, at det er problem at være tyk. Men hvordan er det for de mennesker, der kæmper med vægten, og som føler tyngden fra omverdens blikke og fordomme? I en ny podcast-serie taler vi med en række danskere, der har, eller har haft, en tung bagage.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Tung Bagage

Det er et problem at være tyk, mener et flertal af danskerne. For samfundet og den enkelte. Men hvordan er det for de mennesker, der kæmper med vægten og ikke mindst føler tyngden fra omverdens blikke og fordomme?

I denne podcast taler vi med en række helt forskellige danskere. De har alle det til fælles, at de på et tidspunkt har måttet bære på en tung bagage. Det kan være, at eksempelvis for mange kilo har forhindret fertilitetsbehandling, eller det har betydet, at man måtte udholde hånlige kommentarer – enten fra omverdenen eller dem selv.

Vi hører deres historier, taler med deres nærmeste og møder psykolog, Maja Humle, der vil forsøge at lette deres vej en smule.

Podcasten er sponsoreret af Novo Nordisk.

Der er stor forskel på, hvad vi siger til os selv i spejlet. Nogle bruger det til at bygge sig selv op, mens andre river ned. I mange år har Marie på 25 været en af de sidste. De ting, hun har sagt til sig selv, ville hun aldrig sige til en anden.

”Hvis jeg tabte en kuglepen, kunne jeg finde på at sige til mig selv: Hold nu kæft, dit store fede lortedyr, du kan ikke engang holde på en kuglepen. Jeg kan næste ikke få mig selv til at sige det, for hvis jeg skulle sige det til andre mennesker og kalde dem for alt muligt, kælling, klam, fedtklump. Det ville jeg aldrig gøre. Men sådan nogle ting har jeg sagt til mig selv.”

Marie arbejder til daglig som social- og specialpædagog. Hun er første medvirkende i en ny podcast fra Heartbeats, der hedder ’Tung bagage’.

Her vil en række danskere, der enten kæmper, eller har gjort, med vægten. Hver og en har de en unik historie, der ikke blot fortæller om den personlige byrde, men også om, hvordan samfundet lægger til med fordomme og dumme kommentarer. Sidstnævnte oplevede Marie også. Der var blandt andet en episode med hendes far.

”Vi er ved at gøre klar til aftensmaden, og min far tager fat i min mave og siger: ’Den er godt nok blevet stor, hva?’. Jeg får det virkelig ubehageligt i min krop. Jeg elsker min far over alt på jorden, men lige der forstår han bare ikke mig. Jeg blev så ked af det. For jeg ved det jo godt, at jeg havde taget på. Jeg sagde det til mig selv hver dag, at jeg var tyk og grim, og så skulle jeg høre jeg det fra en, som jeg holder så meget af.”

Marie har et godt forhold sin far og familie, men bemærkningen sårede hende alligevel. I podcastserien taler dokumentaristen Maria Dønvang netop ikke kun med den enkelte, men også en af deres nærmeste. For hvordan har de oplevet det? Har de også følt, at vægten tyngede deres relation.

Til sidst i podcasten taler Marie med psykolog, Maja Humle, der vil forsøge at gøre de medvirkendes vej en smule lettere.  

Musik: Tristan Helleskov Wieleman 

Casting: Tina Bremer

Optagelse, klip og tilrettelæggelse: Maria Dønvang

Redaktør: Emil Norsker

Indholdet i denne podcast er udviklet i samarbejde med og sponsoreret af Novo Nordisk.

Find mere om
Footer graphics