“Det er klart noget af det, jeg skammer mig allermest over i min studietid”

Foto: Kristina Pedersen

“Det er klart noget af det, jeg skammer mig allermest over i min studietid”

Menneskerne man møder i sin skoletid kan have stor indflydelse på ens senere liv. I dette særafsnit af ‘112 For Venskaber’ tager Ida-Sophia og Maria Jencel fat i venskaber og relationer fra deres tid i uddannelsessystemet.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

112 For Venskaber

Maria Jencel og Ida-Sophia vil gerne være venner. Hver uge lukker de dig - på sårbar, sjov og akavet vis - ind i et socialt eksperiment, hvor du kan følge et venskab blive til fra ingenting.
Samtidig gør de deres bedste for at hjælpe dig, der lytter med, med dine venskabs-spørgsmål.

Dette er ‘112 For Venskaber’ - din venskabsambulance.

For mange er folkeskolen og gymnasiet en hård tid socialt. De fleste har nok oplevet at føle sig holdt uden for fælleskaber og være presset af popularitetshierarkier. Men det kan også være en tid, der kan danne grobund for de dybeste venskaber, der kan følge dig resten af livet.

Ida-Sophia husker tilbage på hendes folkeskoletid i Hundested med blandede følelser. Hun mindes en episode, hvor hun skulle gemme sig hos skoletandlægen hele dagen, fordi de store piger var efter hende.

“Alle de store piger har lige været nede i klassen og kaldt efter dig. De siger, at du er en luder. Jeg gik i 4. eller 5. klasse, og så gik jeg op til skoletandlægen og sad sammen med alle de andre, der var lagt for had af den ene eller den anden grund og gemte mig hele dagen”

Også Maria Jencel bekender at have småtraumatiske minder fra folkeskolen, men ser også tilbage med glæde over hendes vennegruppe kaldt ‘seven heaven pigerne’.

“Siden da har jeg ikke oplevet den der dynamik af at være sådan én person i syv. Altså bare smelte sammen som vi gjorde der i nogle super definerende år, hvor man bare prøver grænser af for at finde ud af, hvem man er.”

En rådden gymnasiekultur

Af gode grunde har de fleste gymnasier i dag fået strammere regler for nomineringsceremonier og puttemiddage, men da Ida-Sophia og Maria Jencel gik i gymnasiet, foregik det stadig i stor stil. Ida-Sophia fortæller om både at falde offer for kulturen og senere være fanebærer for den.

“Jeg kan for eksempel huske, at de kårede mig til alt muligt. Jeg fik en som var sådan ‘Se mig, hør mig, jeg er for nederen’. Og året efter fik jeg ‘Se mig, hør mig, jeg er stadig for nederen’.”

Hun fortæller også, hvordan hun bidrog til den rådne kultur, da hun selv kom op i 3.g.

“Jeg kan huske, at jeg både har gået og sendt dræberøjne og talt grimt om andre, prøvet at gøre andre yngre piger upopulære ved at snakke lort om dem. Da vi gik ud af 3.g, lavede vi også nogle rigtig grove nomineringer. Det er klart noget af det, jeg skammer mig allermest over i min studietid, at jeg har været med til at bidrage til den der kultur dengang.”

DM og MA

‘112 for Venskaber’ har fået en ny sponsor. Det er DM og MA – som er en fagforening og A-Kasse for humanistiske, naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige bachelorer, kandidater og studerende.

Fagforeningen DM er gratis det første år og koster derefter 20 kr./md. resten af din studietid (uanset din alder). 

A-kassen MA er gratis i fem år af din studietid, så længe du er under 30 år. 

Hvis du signer op gennem dette link, får du 500 kroner til studiebøger. Udover at det er helt gratis:

dm.dk/112

Er du blevet nysgerrig på de fordele du kan få som medlem af DM og MA, så kan du læse mere her.

Har du et venskabsdilemma, som du gerne vil have, at vi vender i podcasten, så skriv en mail til os på 112forvenskaber@heartbeats.dk


Find mere om
Footer graphics