Reality anno 1999
Da mine veninder forleden spurgte, om jeg havde set dokumentarserien ‘Dahlgårds tivoli’ rynkede jeg på næsen af dem og spurgte modvilligt “Hva’ fa’n er det?”. Nu indser jeg, at jeg er meget sent til festen, men hvis nu der skulle sidde andre, som heller aldrig er blevet indviet i den her serie, er den her anbefaling til jer.
Dokumentaren fra 1999 følger Dahlgård-familien og deres ansatte, mens de rejser rundt med deres omvandrende tivoli en sommersæson i slutningen af 90’erne. Den bliver også kaldt Danmarks første realityshow, og det er en meget passende beskrivelse, for selvom det omvandrende cirkus næppe er lige så luksuriøst som Paradise Hotel (de lever kummerligt for at sige det mildt), så er det mindst lige så perfekt at binge en søndag eftermiddag.
Der er dømt trekantsdramaer mellem de ansatte, stripshows, ikoniske citater og en 16-årig, der bliver skudt i øjet. Det er perfekt på den der det-kunne-man-aldrig-slippe-afsted-med-i-dag-men-wow-det-er-godt-måde.
Alle otte afsnit af ‘Dahlgårds Tivoli’ kan ses på DRTV.
Billigt bagværk og proppede poser
De fleste af os har downloadet appen Too Good to Go, hvor virksomheder kan sætte overskydende mad (og andet godt) til salg for en brøkdel af butiksprisen. For nogle har appen måske ligget uberørt i flere år, men det er på tide, at vi få øjnene op for, hvor genialt et koncept det er.
Jeg bruger den flittigt til at købe proppede poser med grøntsager fra Coop365, bagværk hos Netto inden studiegruppemøder og fastelavnsboller fra Lagkagehuset, hvor man ofte får fire for éns pris.
Priserne varierer alt efter produktet og virksomheden, men som tommelfingerregel koster poserne en tredjedel af værdien af de produkter, man får med hjem. Det er en skøn måde at få stillet købetrangen, fylde køleskabet for mindre end en flad 50’er og mindske madspild. What’s not to like?
Appen kan downloades i App Store og Google Play.
En dag som minearbejder i Chernobyl
Der er konstant millioner af videotrends på TikTok. Nogle dummere end andre. Men den sidste uges tid er jeg stødt på en – næsten – lærerig en af slagsen.
Her har nogle brugere ved hjælp af AI lavet såkaldte “point of view”-videoer fra nogle af verdenshistoriens mest signifikante eller nostalgiske øjeblikke. Indtil videre har jeg været barn i 80’erne, tilbragt en dag som kunstmaler under renæssancen og været minearbejder i Chernobyl i timerne op til atomulykken.
Det er brugeren @the_pov_lab, der står bag idéen, og jeg er åbentbart ikke den eneste, der er fascineret af formatet. Intet mindre end 52,4 millioner brugere har valgt at tilbringe en morgen som engelsk bonde under pestpandemien i 1351. Når man først har accepteret præmissen, kan man sagtens forsvinde væk i forhistoriske fortællinger i flere timer.