Foto: Aude Guerrucci/Reuters/Ritzau Scanpix

Francis Ford Coppola satser formuen på sin måske sidste store film

I år er det 50 år siden en af verdens bedste film, ’Godfather’, havde premiere. Nu vil den 82-årige instruktør satse næsten alle sine penge på at skabe en ny film, der vil præge de kommende 50 år.

Der er selvsagt mange forskelle mellem mafiabossen i ’Godfather’ og instruktøren, Francis Ford Coppola, men deres død kan meget vel komme til at ligne hinanden.  

I den udødelige klassiker fra 1972 falder den aldrende gangster, spillet af Marlon Brandon, om af et hjerteanfald i sin have, mens han leger med sit barnebarn. Filmens instruktør, Francis Ford Coppola, har en kæmpe vinfarm, hvor han bor, og da han efterhånden har nået en alder af 82, er det ikke helt usandsynligt, at han en dag vil ende sine dage på nogenlunde samme måde.

https://www.youtube.com/watch?v=ib9cUQ11zAY

Det er dog alt for tidligt at lægge ham i graven. For den prisbelønnede instruktøren har minimum én stor film, han vil nå at lave. På trods af at han har lavet film, som i dag er anerkendt blandt filmhistoriens bedste, kan han ikke finde finansiering til sit nye projekt. Heldigvis har han pengene selv. Det fortæller han i et nyt stor interview til det amerikanske magasin GQ.

Tidligere gået bankerot

Selvom han er en velhavende mand, er det stadig noget af et sats selv at skulle betale størstedelen af hans nye film ’Megalopolis’, der menes at løbe op i en pris på omkring 120 millioner dollars. Ikke mindst fordi han tidligere i karrieren har prøvet at gå bankerot med blandt andet filmen ’One From the Heart’. Men det får ham ikke til at ryste på hånden.

”Det er ikke et sats for mig. Hvad har jeg at miste?”

Journalisten spørger, om det ikke, selv for ham, kan have nogen økonomiske konsekvenser.

”Jeg kunne ikke være mere ligeglad. Det betyder intet for mig.”

Hvis man skal kort skal beskrive Francis Ford Coppolas betydning i filmhistorien, skal man blot opridse lidt af hans CV. Efter han vandt sin første Oscar for manuskriptet til ’Patton’, lavede han efterfølgende fire film i rap: ’The Godfather’, ‘Aflytningen’, ‘The Godfather II’ og ‘Dommedag Nu’. Alle sammen mesterværker.

Inden han var fyldt 36 år, havde han vundet fem Oscars. En instruktør, som både kunne lave kvalitet og blockbusters på samme måde som hans åndsfæller Martin Scorsese, George Lucas og Steven Spielberg, der alle var en del af Hollywoods gyldne generation.

Svær at finansiere

Hans nye film er ikke bare svær at finansiere. Den er også svær at forklare (hvilket måske forklarer det første). Selv beskriver han det som en kærlighedshistorie, hvor en arkitekt vil genopbygge en form for utopia, efter at en katastrofe har hærget New York, og den skulle angiveligt være en filosofisk undersøgelse af menneskets natur (intet mindre).

Det, han drømmer om, forklarer han, er at skabe en film som ’It’s a Wonderful Life’. En film, alle vil se en gang om året, for altid.

At han kan skabe værker, der har evnen til at overleve generationer, er ’Godfather’, det bedste eksempel på. En film, som i år fylder 50 år, men selvom den står som et hovedværk, vækker den ikke kun gode mindre.

”Den film ødelagde mig. På den måde, at den var så succesfuld, at alt jeg har lavet siden, bliver sammenlignet med den,” fortæller han.

Det vil den nye storfilm selvfølgelig også. Det er meningen, at han vil begynde optagelserne senere i år, og at den vil tage tre år at filme. Hvis han skulle gå efter pengene, ville han have lavet flere film ala ’Godfather’, men han foretrækker den karriere, han har haft i stedet.  

“Hvis jeg bare havde lavet 15 mafiafilm, ville jeg være blevet meget rig, men jeg ville ikke vide så meget, som jeg gør nu. Nu er jeg stadig rig, men jeg har lært mere.”

Den remasterede 4K-version af Francis Ford Coppolas gangsterfilmklassiker udkommer den 21. marts.

Find mere om
Footer graphics