Vorherre Bevares Podcast

‘Vorherre bevares’ i syndens tegn: “Folk må ikke forlade kirkerummet med følelsen af at være en synder”

Fotos: Rita Kuhlmann

‘Vorherre bevares’ i syndens tegn: “Folk må ikke forlade kirkerummet med følelsen af at være en synder”

Ugens afsnit af ‘Vorherre bevares’ tager fat i et af kristendommens mest centrale og udskældte begreber, nemlig synd.

Kultur En del af serien:

Vorherre bevares

De to præster Jens og Ane står midt i livets suppedas. Nogle gange føles det, som om de har jogget i spinaten helt til op til knæene. Andre gange synes de selv, at det kører så meget for dem, at det er, som om de kan gå på vandet - og så i næste øjeblik opdager de det uforståelige dyb under dem.

Og hen over det hele svæver Guds ånd. Og Ånden ånder dem i nakken, så hårene rejser sig og gør dem opmærksomme på, hvad troen giver dem.

I Vorherre bevares snakker de om livet mellem tro og tvivl, kærlighed og utilstrækkelighed, magt og afmagt, selvfedhed og fald og opstandelse og alt derimellem.

Et barn står skoleret foran præsten og skal bekende sine synder. Det lille hoved er bøjet nedad mod gulvet, og præstens strenge blik hviler på drengen. Skam og vrede fylder i lokalet.

Versioner af denne scene er set i utallige film, formuleret i ligeså mange bøger og dukker op i endnu flere menneskers bevidsthed, når ordet ‘synd’ nævnes. Hvordan var det lige, at den selvudnævnte kærlighedsreligion blev så mørk?

I dette afsnit tager de to folkekirkepræster Ane og Jens fat i kristendommens tungeste begreb og finder ud af, om det er så mørkt, som det lyder, og om vi overhovedet kan bruge det til noget i dag.

Dagens bud

I hvert afsnit giver præsterne deres egne bud på livet. Budskaberne er dog ikke mejslet ind i stentavler, men mere skrevet i sand og vil forsvinde ligeså hurtigt, som de opstod. Det gør dem dog ikke mindre vigtige eller smukke:

  1. Fortjener jeg snasket chokoladekage?
  2. Broken Cohen
  3. Jeg svigter
  4. Den sidste synd
  5. Hvis lykken var en destination sejlede vi igennem den i kajak
  6. Foran alteret 2.0

Find mere om
Footer graphics