Peter Sommer: ”Jeg har tidligt accepteret, at man ikke kan regne med noget, sådan er livet sgu ikke”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Peter Sommer: ”Jeg har tidligt accepteret, at man ikke kan regne med noget, sådan er livet sgu ikke”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Som 13-årig oplever musiker Peter Sommer, at hans krop kollapser under ham. I lang tid er han bundet til en seng, mens lægerne prøver at finde ud af, hvad der er galt. Her udvikler han et blik for det skrøbelige og interessen for sangskrivning vokser i ham. Et skifte som definerer den han er i dag.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Skiftet

Et skift i livet kan komme som et lyn fra en klar himmel. Pludseligt og helt uden varseI står man ved en skillevej og skal gentænke hele sin tilværelse.

I podcasten 'Skiftet' er vært Flemming Møldrup på besøg hos en person, der har gennemgået et stort skift i deres liv. For at tale om hvordan skiftet har påvirket dem, hvad de har lært, og hvordan de er landet på den anden side.

Måske står du selv en dag i en lignende situation. I 'Skiftet' bliver du inspireret til, hvordan du med ro i maven finder dig selv i en situation, der kan virke uoverskuelig.

Det er i år 20 år siden Peter Sommer debuterede som sanger i duoen ’Superjeg’, der udgav to album – det første, ’Alt er ego’, indeholdt sangen ‘8-6-6-0’, der var den første sang, han nogensinde skrev. Sangen er blevet defineret som en nyklassiker i dansk musik. Før debuten var der gået mange år, hvor Peter Sommer ikke rigtig troede på sig selv, hverken som sanger eller sangskriver.

”Jo mere jeg begynder at spille guitar, så er der ligesom et punkt inde i mig, som jeg søger hver gang, jeg skriver en sang, og når jeg finder det, så er der en korrespondance mellem mig og verden,” siger Peter Sommer  

Som ung teenager bliver Peter Sommer syg. Efter en tenniskamp mister han pludselig følelsen i sine ben og bliver indlagt i lang tid. Lægerne finder aldrig ud af, hvad der er galt, men forskrækkelsen og de mange dage på hospitalet giver ham tid til at fordybe sig i interessen for ord og en form for forståelse for livets skrøbelighed, som han siger.

”Jeg følte mig på en eller anden måde udvalgt, og jeg begyndte at acceptere, at man ikke kan regne med noget, sådan er livet sgu ikke. Det er faktisk en sund iagttagelse at gøre både som ung og gammel,” siger Peter Sommer.

I 2004 udsendte han solodebuten ’På den anden side’, der blandt andet indeholdt ‘Valby Bakke’, og siden er yderligere seks soloalbum og to album med Simon Kvamm under navnet ’De Eneste To’ fulgt efter. For nylig udkom hans syvende soloalbum ’De uforelskede i København’. På trods af de mange albums har det lige siden begyndelse været svært for ham at acceptere sin egen stemme.  

”Jeg har måtte leve med, at der var et svagt punkt i kæden, og det var mig og min sangstemme. Sådan har jeg altid haft det, det er faktisk kun de sidste fem-syv år, at jeg har fået kontrol over det, accepteret stemmen, og den måde den synger på og fundet ud af, hvad den kan,” siger Peter Sommer

Sammen med sit band, Tiggerne, har han fundet sig til rette på scenen og på landevejen. Når han altså ikke er hjemme i huset på Amager sammen med sin ungdomskæreste og kone, forfatter Marianne Verge, og deres fem fælles og sammenbragte børn. De ældste to er 16 år, og den yngste er blot syv måneder.

I dette afsnit af ‘Skiftet’ besøger Flemming Møldrup Peter Sommer i hans skriveskur i baghaven på Amager, her bor racercykler, kædeolie og familiefotos, side om side med mikrofoner og guitarer.

Footer graphics