‘Musikkens Rødder’ er en musikarkæologisk podcastserie, der undersøger hvilke rytmer, ord og inspirationskilder, som de store musikfænomener står på skuldrene af. I håbet om at finde ud af hvorfor den musik vi alle sammen kender, lyder som den gør. Vi tager lytteren med på en kort rejse, der begynder et sted vi alle kender og fører lytteren et sted hen, de ikke vidste de havde lyst til at besøge.
David Byrne, frontmanden fra bandet Talking Heads der headliner årets Roskilde Festival, er en mand, der har været med til at udvide musikforståelsen hos publikum verden over. Med afrikanske rytmer integreret i hans moderne avantgarde-punk, har han været fortaler for at drage inspiration fra musikalske epicentre i mange dele af verden.
Selvom hans egen musikalske forståelse er formet af det legendariske spillested CBGG’s, der blev frekventeret af prominente musikere som Television, Patti Smith og Blondie, satte mødet med den nigerianske storby Lagos og den afrobeat, der blandt andet blev produceret der, tydelige spor i Byrnes musik.
I videoen herunder kan du høre mere om David Byrne og hans inspirationskilder:
Fela Kuti, den nigerianske multi-instrumentalist, er en af dem, der har inspireret David Byrne. Han er en pionér indenfor afrobeat-genren, der blandt andet er kendt for at gøre brug af, hvad der fra en vesterlændings synspunkt kan virke som komplekse og snørklede rytmer – en teknik, der kaldes polyrytmik.
Efter Fela Kutis besøg i USA, hvor han blandt andet lyttede til James Brown og hørte om Black Panther-bevægelsen, tog Fela Kutis musik en politisk drejning. Så ud over at være en gudsbenådet musiker var Fela Kuti også politisk aktivist og borgerrettighedsforkæmper.
Vi kan anbefale at dykke ned i følgende tracks for at få en god introduktion til Fela Kutis musik:
Også i Danmark har vi succes med afrobeat-musikken. Det danske seksmandsorkester The Kutimangoes, hvis navn åbenlyst er inspireret af Fela Kuti, høster roser verden over for deres autentiske og velspillede afrobeat.
De har et erklæret mål om at dele musik og forene mennesker gennem musik. Og helt ærligt – hvor fed en mission er det lige?
Den vestafrikanske musik blandet med deres egen nordiske baggrund skaber en ny lyd, som vi helt klart synes, du skal prøve at dykke ned i.
Prøv f.eks. med numrene her og se hvordan de gav den gas på Roskilde Festival i 2017.