fever ray

‘Musikkens Rødder’: Vikingerne kommer! Med dystre spøgelsesvokaler og nøgleharpe

‘Musikkens Rødder’: Vikingerne kommer! Med dystre spøgelsesvokaler og nøgleharpe

Hvad har ‘Vikings’, Fever Ray og Myrkur tilfælles? Lær om vikingernes musik i dette afsnit af ‘Musikkens Rødder’.

Sponsoreret af:
Musik En del af serien:

Musikkens Rødder

'Musikkens Rødder' er en musikarkæologisk podcastserie, der undersøger, hvilke rytmer, ord og inspirationskilder de store musikfænomener står på skuldrene af. Fra flamingo til twerking over sampling og salsa.

Har du hørt de mørke, atmosfæriske toner, der åbner ballet i den ultra-populære HBO-tv-serie ‘Vikings’? Nummeret ‘If I Had a Heart’ er skrevet af svenske Fever Ray, der med spøgelsesvokal og lange klangflader dykker ned i den melankoli, der karakteriserer de skandinavisk sagn og eventyr.

Der er naturligvis også blevet drukket en del mjød og danset lystigt til folkemusikernes harpespil, men det er de mørke fortællinger, der har fået en ganske særlig plads i historiebøgerne. Med ‘If I Had a Heart’ ryger vi ned i vikingernes mytologiske underverden, hvor guder og jætter huserer.

Den nye bølge af folkemusik

Efter årtiers dødvande har en ny bølge af skandinaviske folkemusikere bragt fortidens sangtraditioner frem i lyset på den danske musikscene. Neo-folk kaldes genren, der står på skuldrene af vikingernes traditionelle klagesang.

Genren opstod i midten af 1980’erne, som en afgren af postpunk og post-industrial musik og er karakteriseret ved at være hovedsageligt akustisk. Sangene indeholder ofte kulturelle og litterære referencer til gamle sagn og myter.

Den melankolske folk-tradition har på det seneste fået en opblomstring i form af nye, skandinaviske navne som Eivør, Dottir og danske Julie Hejtland.

Det hotteste navn indenfor genren er den danske musiker Amalie Bruun, bedre kendt under navnet Myrkur. Hun er måske bedst kendt som en af de meget få kvindelige musikere, der spiller black metal.

Vi kan anbefale at dykke ned i følgende tracks for at få en introduktion til Myrkurs dystre musikalske univers.

Læg mærke til det indledende riff på nummeret ‘Skøgen skulle dø’. Hvordan de middelalderlige toner fra guitar og violin kobler fortiden og nutiden i det tunge lydbillede. Koret i indledningen leder også tankerne hen på fortidens melodikonstruktioner.

Nummeret ‘Vøvlens Spådom’ er et digt fra den islandske tekstsamling ‘Ældre Edda’, som Myrkur har sat musik til. Digtet er en monolog, der fortæller om verdens skabelse, undergang og genskabelse. Fortælleren er en vølve (kvindelig kultleder), og tilhøreren er selveste Odin.

På singlen ‘Två Kongungabarn’ spiller Myrkur på det traditionelle svenske musikinstrument nøgleharpen, der kan ses på kirkemalerier helt tilbage fra 1400-tallet. Det nummer er første gang, at fremadstormende Myrkur spiller decideret folkemusik.

Se hvordan Myrkur sætter gang i den hedenske fest på Wacken Festival Open Air i 2016.

Find mere om
Footer graphics