gorillaz

‘Musikkens Rødder’: Gorillaz og tilblivelsen af Moombathon

‘Musikkens Rødder’: Gorillaz og tilblivelsen af Moombathon

Gorillaz og Damon Albarn får inspiration fra musik fra hele verden. I dette afsnit tages der fat på de latinamerikanske indflydelser fra reggaeton og moombathon

Sponsoreret af:
Musik En del af serien:

Musikkens Rødder

'Musikkens Rødder' er en musikarkæologisk podcastserie, der undersøger, hvilke rytmer, ord og inspirationskilder de store musikfænomener står på skuldrene af. Fra flamingo til twerking over sampling og salsa.

Musikkens rødder er en musikarkæologisk podcastserie, der undersøger hvilke rytmer, ord og inspirationskilder, som de store musikfænomener står på skuldrene af. I håbet om at finde ud af hvorfor den musik vi alle sammen kender, lyder som den gør. Vi tager lytteren med på en kort rejse, der begynder et sted vi alle kender og fører lytteren et sted hen, de ikke vidste de havde lyst til at besøge.

Damon Albarn, manden bag tegneseriebandet Gorillaz, der er aktuelle som hovednavn på årets Roskilde Festival, er kendt for at drage inspirationer fra mange forskellige steder I verden.

Det kunne man f.eks. opleve da han optrådte med The Syrian National Orchestra til Roskilde Festivals åbningskoncert i 2016. Et andet bevis på Albarns musikalske spændvidde er projektet Mali Music, der udkom i 2002, og som blev skabt i et musikalsk fællesskab mellem Albarn og de malinesiske musikere Afel Bocoum, Toumani Diabaté & Friends.

Lyt til projektet på Spotify herunder:

En anden af de mange som Gorillaz har arbejdet sammen med er den colombianske stjerne Kali Uchis. Hun bruger elementer fra reggaeton og moombahton i hendes poppede univers og har blandt andet arbejdet med Snoop Dogg, Tyler The Creator og har turneret med Lana Del Rey. Kali Uchis spiller også på årets Roskilde Festival.

Du kender måske reggaeton? Det er en blanding mellem reggae og hip-hop, der har en meget bestemt og genkendelig rytme. Men reggaeton er ikke bare rytmer og rim. Det er også en indlejret politisk og kropslig modstand indlejret i musikken, som i mange år var forbudt i Puerto Rico, fordi det blev opfattet som blufærdighedskrænkende. Ligesom den amerikanske hip-hop har reggaeton været en kanal, hvor kunstnere har kunnet udtrykke sig politisk og bringe stemmer fra undergrunden frem. Du kan høre et godt eksempel på hvad reggaeton kan på nummeret med det puertoricanske band Calle 13.

En udvikling af reggaeton rytmen er moombahton, som gennem holdet fra Mad Decent og Major Lazer er blevet meget internationalt anerkendt. DJ’en Dave Nada fandt i 2009 på at blande rytmen vi kender fra reggaeton med tung bas og dramatiske opbygninger, som vi kender fra techno. Og så lyder det sådan her:

Genrerne reggaeton og moombahton bliver også dyrket i Danmark af en interessant duo: Mambe & Danochilango.

Den colombianske sangerinde Mambe synger både på svensk, dansk, spansk og engelsk, mens den tidligere balletdanser på Det Kongelige Teater Danochilango overfører sin lyst og fornemmelse for bevægelse til producerstolen, hvor han forsøger at smitte publikum med sin musik.

Mambe og Danochilango har samme politiske engagement og bevidsthed, som vi hørte hos Calle 13 tidligere. De har spillet med store internationale navne som Bomba Estereo og Dengue Dengue Dengue og i 2018 udkommer der et nyt album. Vi synes du skal varme op ved at høre deres udgivelse fra 2015 “Hibrido” og følge dem på Facebook, Instagram og Spotify. 

Find mere om
Footer graphics