fleet foxes

‘Musikkens Rødder’: Fleet Foxes skandinaviske forbindelse

‘Musikkens Rødder’: Fleet Foxes skandinaviske forbindelse

Vi kigger nærmere på Fleet Foxes skandinaviske rødder og på den folkemusiktradition, som udvandrede fra Norden til Amerika.

Sponsoreret af:
Musik En del af serien:

Musikkens Rødder

'Musikkens Rødder' er en musikarkæologisk podcastserie, der undersøger, hvilke rytmer, ord og inspirationskilder de store musikfænomener står på skuldrene af. Fra flamingo til twerking over sampling og salsa.

Musikkens rødder er en musikarkæologisk podcastserie, der undersøger hvilke rytmer, ord og inspirationskilder, som de store musikfænomener står på skuldrene af. I håbet om at finde ud af hvorfor den musik vi alle sammen kender, lyder som den gør. Vi tager lytteren med på en kort rejse, der begynder et sted vi alle kender og fører lytteren et sted hen, de ikke vidste de havde lyst til at besøge.

Da Skandinavien drog til Amerika
Indieheltene fra Fleet Foxes, der headliner årets Roskilde Festival, er fra Seattle – en by der nok mest er kendt for Starbucks og grungemusikken. Hvad mange dog ikke ved er, at byen Seattle også blev hjemstedet for en række skandinaviske immigranter, der tog deres egne musikinstrumenter med til den nordvestlige del af USA.

Forsanger Robin Pecknold og Skylar Skjelset er begge af norsk ophav. Hjulpet på vej af dette besynderlige slægtsskab, dannede de to et særligt venskab, der har givet os skønne indiefolk-hits som Mykonos og White Winter Hymnal.

Deres forfædre kom til Seattle og medbragte blandt andet hardangerfelen– en norsk variant af violinen og psalmodikonet – et enstrenget musikinstrument, som man i USA kalder viking cello. Skandinaverne blev i starten set på som nogle særlinge, men fandt sig efterhånden til rette i Seattle, hvor de har sat tydelige præg på kulturen.

Har du lyst til en ekstra speciel ”Fleet Foxes møder det nordiske”-oplevelse, synes vi du skal tage et kig på denne video, hvor de optræder med det islandske kor Graduale Nobili, der blandt andet har turneret med Björk:

https://youtu.be/aEcSbdsfFJs

Dansk musik lever i USA
De traditionelle instrumenters sange, som skandinaverne tog med til Seattle bliver stadig dyrket den dag i dag. Det er den amerikanske musiker og fjerdegenerations indvandrer fra Danmark 83-årige Dwight Lamb et godt eksempel på.

Han blev i 2017 udnævnt som rigsspillemand af Danmark og har i mange år spillet danske traditionelle sange på violin og trækharmonika, som han har lært af sin far, der lærte dem af sin far osv.

Her kan du f.eks. høre ham opføre den klassiske danske vise: ”Åh, Susanne”

Både den amerikanske og nordiske folkemusik smelter fint sammen i danske Ida Wenøes musik. Hun er således både inspireret af Sebastian og Højskolesangbogen, Joni Mitchell og Leonard Cohen.

Hun kalder selv sin musik for nordic noir og hvis du lytter efter, kan du høre de samme smukke vokalharmonier som hos Fleet Foxes. Selvom vi kan drage forskellige paralleller mellem Idas og andre kunstneres musik, er det svært at putte hende i en kasse. Hendes musik er nemlig helt hendes egen, og noget som de flere steder i verden er ved at få øjnene op for. Hendes tourplan bringer hende således i 2018 til både USA, Wales, Italien, Tyskland, Østrig og Schweiz.

Vi synes du bør tjekke denne Idas album “Time Of Ghosts” ud, samt hendes version af den traditionelle danske vise “Musens Sang” ud – og så bør du selvfølgelig også tage at følge hende på Facebook, Instagram og Spotify.

Find mere om
Footer graphics