I første halvdel af det 20. århundrede blev 614 danske kvinder dømt for at tage livet af deres nyfødte. Men der gemmer sig også et stort mørketal. Tjenestepigen ’Ellen’ er en af dem, der blev hovedmistænkt – men aldrig dømt – for et barnemord i 1941, da en vicevært finder et barnelig på Frederiksberg.
”’Ellen’ er på en måde det perfekte spejl af livet for underklassens kvinder i det 20. århundrede. Hun kommer fra samfundets bund, og hun kommer ikke videre i skolesystemet. I stedet bliver hun sendt på en gård for at arbejde og herefter videre på hotel som husassistent, hvor det går galt,” fortæller Camilla Stockmann om Ellens tidlige år.
Journalist Camilla Stockmann er gæst i den niende episode ’Kvinde Kend Din Historie’. I år udgav hun bogen ’Når du strammer garnet’, der dykker ned i danske kvinders historier før abort blev fri – heriblandt ’Ellen’.
Da det første gang går galt for ‘Ellen’, er hun 17 år i 1920’erne og er ikke gift.
”Det er udelukkende kvindens ansvar, hvis der kommer et barn til verden udenfor ægteskab. Det var typisk de unge ugifte kvinder, mange af dem fattige tjenestepiger, som nok ikke fik så meget seksualundervisning. De havde måske ikke forudsætninger for at finde ud af, at de var gravide, og de kunne ikke få en abort, for det var ikke lovligt, men de kunne heller ikke beholde barnet alene af moralske grunde,” fortæller vært Gry Jexen.
Landets strengeste, disciplinære anstalt for piger
Fra arkiver og journaler ved Camilla Stockmann, at Ellen som 17-årig får en abort. Det vides ikke hvorfor eller hvordan, men fordi hun er blevet gravid uden for et ægteskab, bliver hun anbragt på et pigehjem i Aarhus. Herfra bliver hun sendt videre til Vejstrup Pigehjem på Fyn, som på daværende tidspunkt er landets strengeste, disciplinære anstalt for piger.
”Blev man anbragt der, så var det for at blive genopdraget. Det handler om at få de her unge kvinder genopdraget til at blive gode husmødre, gode tjenestefolk, gode hustruer. Over halvdelen af de her unge kvinder anbringes her, fordi man har set, at de har haft en seksualitet og har haft sex før ægteskabet,” fortæller Camilla Stockmann.
På det tidspunkt er Vejstrup Pigehjem også sted, hvor man straffer de unge kvinder. Ellen kommer for eksempel i betænkningsrummet: en lille fængselscelle, hvor hun kan være låst inde op til 14 dage.
Allerede samme efterår som anbringelsen flygter den unge Ellen hjem til sin mor i Horsens. Men der skal stadig gå noget tid, før hun ankommer til København som tjenestepige på Prinsesse Maries Allé og blive den eneste mistænkelige i sagen om barnemordet på Frederiksberg.
Du kan høre meget mere om Ellens historie og tiden før 1973, hvor fri abort ikke var en mulighed i niende afsnit af ’Kvinde Kend Din Historie’ med vært Gry Jexen – der, hvor du lytter til dine podcasts.