Kevin Westenberg

‘Indbegrebet af’ Massive Attack: Det var lyden af kolonimagtens ekko, der skabte trip-hop

Eller vælg, hvor du vil lytte

‘Indbegrebet af’ Massive Attack: Det var lyden af kolonimagtens ekko, der skabte trip-hop

Eller vælg, hvor du vil lytte

Flagskibet for den britiske trip-hop var Bristol-kollektivet Massive Attack, der med hits som ‘Angel’, ‘Teardrops’ og ‘Man Next Door’ bredte genren ud blandt musikelskere verden over.

Musik En del af serien:

Indbegrebet af

Kan man koge de helt store kunstnere såsom Beatles, Kanye West og Madonna ned til et enkelt nummer, der beskriver hele deres karriere og lyd? ‘Indbegrebet af’ er podcasten, der forsøger.

De tre musikentusiatiske værter Andrew, Bjørn og John medbringer hver et nummer, som de mener besvarer spørgsmålet, og til sidst skal de blive enige om, hvilket nummer der opfylder alle kravene. Det kommer ikke til at gå stille af sig.

Massive Attack udsprang i den britiske arbejderby Bristol i slutningen af 1980’erne. Byen var en kulturel smeltedigel, og den havde en stærk kultur fra den tidligere britiske koloni Jamaica og andre caribiske øer. De hårde arbejderkvarterer havde alt den kultur, som det tidligere britiske imperium havde opsamlet, og hev det ned i en undergrund af techno, reggae, punk, dub og house. På den anden side af denne smeltedigel blev en mørk klæbrig masse spyttet ud – i dag kendt under genren trip-hop.

Massive Attack er ikoner, og det til trods for at mange af gruppens fans ikke aner, hvordan medlemmerne ser ud. I dagens afsnit er det kongerne af trip-hoppen, der kommer under luppen, når Andrew, Bjørn og John skal dissekere de mørke produktioner.

Lyt med og find ud af hvilke tre sange, der er indbegrebet af Massive Attack.

Af ledetråde til de tre sange kan det nævnes:

  1. Den første sang blev udgivet under pseudonymet ‘Massive’.
  2. I den anden sang messer en legendarisk reggaesanger sig igennem en naboklage.
  3. Den sidste sang bliver sunget af Elisabeth Fraser fra dreampop-bandet The Cocteau Twins.
Footer graphics