’Hankøn’ med Brian Holm: “At gå og føle efter, hvordan man har det. Det kan du ikke bruge til en skid”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Camilla Sager

’Hankøn’ med Brian Holm: “At gå og føle efter, hvordan man har det. Det kan du ikke bruge til en skid”

Eller vælg, hvor du vil lytte

“Hvad ville Clint Eastwood gøre,” spørger tidligere cykelrytter, Brian Holm, sig selv, når der er modvind i livet. I dette afsnit af ’Hankøn’ taler vært Mikkel Braginsky med ham om, hvordan det først var, da han var blevet 40 og overlevet kræft, at han tog sig sammen til virkelig at stole på et andet menneske.

Debat En del af serien:

Hankøn

Hvorfor mislykkes så mange mænd med deres parforhold? Er nutidens mand overhovedet i stand til at være ærlig overfor sig selv? Og hvad vil det egenligt sige at være mand i dag?

Podcasten 'Hankøn' er vært Mikkel Braginsky's forsøg på at finde svar på manden af i dag igennem en serie personlige samtaler med andre mænd. Om parforhold, dyrekøbte erfaringer og om at tage ansvar. Og så er 'Hankøn' mest af alt en undersøgelse af nye veje for moderne mænd. Både i deres parforhold – og i deres forhold til sig selv.

Brian Holm startede med at cykle, fordi hans mor krævede, at han skulle dyrke en sport. Han var uduelig til håndbold. Kun nogenlunde til boksning. Og der skulle mange kilomenter i benene, før han fandt sin vejbane i livet, og han i ’79 blev klubmester og kom på forsiden af Amagerbladet: 

“Det var fandme stort dengang. Prøv at forestille dig at have fået høvl hele sit liv. Jeg havde talebesvær og havde altid været til grin, jeg var lille af min alder og sent udviklet, og så lige pludselig var jeg kraftedme på forsiden. Jeg tænkte “Fuck jer! – der er noget, der fungerer for mig her,” fortæller Brian Holm, der siden har cyklet sig til titlen som verdensmester og en placering på landsholdet.

Brian Holm har været murer, og der lærte han, at hvis det var koldt, skulle man tisse på fingrene for bedre at holde varmen på de kolde mursten. Den modgang og modstand han har oplevet i barndommen og ungdommen har lært ham en stærk selvdisciplin. 

“At gå og føle efter, hvordan man har det og mærke efter i maven. Det kan du ikke bruge til en skid. Du er nødt til, og det vil jeg også lære mine børn, at tilværelsen består af at gøre nogle ting, du ikke har lyst til. Nogle gange skal du bare op om morgenen.”

Brian Holm erkender, at han inderst inde er en “ynkelig skiderik”, der først i en alder af 40 år og efter en kræftsygdom turde stole på et andet menneske – nemlig sin kone, som han er gift med i dag. At der kan gå to år, før han finder ud af, at hun har fået et nyt job, går han ikke så meget i.

“Min kone og jeg har oplevet lidt af hvert sammen. Jeg har blandet andet været ved at dø af kræft. Jeg synes, at det var en hård periode. Og det var først bagefter, at jeg fandt ud af, at det nok også havde været hårdt for hende. Altså jeg har meget fokus på mig selv. Hvis hun var ked af det, kunne jeg være sådan: “Hvad fanden tuder du for? – det er mig, der skal dø.” Og hvis hun var lidt for glad, så sagde jeg: “Hvad fanden, skal der være fest?”” husker han. 

Han gør, som det passer ham og har givet konen carte blanche til at skride og tage det hele med. 

“Jeg gider ikke have noget, hvis vi bliver skilt, for jeg ved godt, at hvis vi bliver skilt, så er det givet vis min skyld.”


Vært:
Mikkel Braginsky

Producer:
Camilla Sager

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics