Afsnit 5 af ’Venskab på spil’: ”Så grotesk som det kan lyde, så værdsætter jeg egentlig at være venner med en ludoman”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Afsnit 5 af ’Venskab på spil’: ”Så grotesk som det kan lyde, så værdsætter jeg egentlig at være venner med en ludoman”

Eller vælg, hvor du vil lytte

I det sidste afsnit af ’Venskab på spil’ retter Jóhann Thór Haahr Hansen og Nicolai Olsen blikket mod fremtiden og gør op sammen, hvor ludomaniforløbet har efterladt relationerne og mulighederne i Nicolais liv.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Venskab på spil

Da Nicolai Olsen efterlader Jóhann Thór Haahr Hansen alene i New Zealand, hænger deres venskab i en tynd tråd. Ludomanien har slået kløerne i Nicolai og han har ikke længere råd til at fuldføre den sabbatårsrejse, som de har brugt måneder på at planlægge. Men hvordan kom det nogensinde så vidt?

Det spørgsmål forsøger Jóhann Thór Haahr Hansen at finde svar på i den her podcastserie, hvor han undersøger, hvad ludomanien gør ved både individer og venskaber. I en ærlig snak om drengefællesskaber, opvækst og afhængighed dykker de to venner ned i fortiden for at blive klogere på, hvordan ludomanien satte deres venskab på spil – og om de kunne have gjort noget for at forhindre det.

Efter Nicolai rammer bunden på Malta, lander han i Hanstholm, hvor han bliver samlet op af hans tidligere chefer. De skaffer ham en bolig, sætter ham i arbejde og tilbyder deres hjælp til rette op på hans finansielle ruin. Det er ikke første gang, at godhjertet folk har forsøgt at hjælpe, men denne gang er noget anderledes. Nicolai er endelig klar til at tage imod.

I dette sidste afsnit af podcasten ’Venskab på spil’ er Jóhann og Nicolai derfor i Hanstholm for at sætte det sidste punktum i fortællingen om Nicolais misbrug og kigge fremad. Men spørgsmålet er, om ludomaniens ødelæggende efterspil er forsvundet, bare fordi spillet er lagt på hylden?

Usikkerheden ulmer stadigvæk indeni Jóhann, og han må derfor konfrontere sin ven for at finde svar på, om fortidens dæmoner endeligt er fordrevet. Men det kan være svært at have tillid, når den har været brudt så mange gange.

”Har alt det, som vi har snakket om her passet, eller har der været noget, som du har løjet om?” spørger Jóhann.

Tvivl og troværdighedsspørgsmål til trods, så står venskabet stærkere i dag. Åbenheden og ærlighed har banet vejen for forståelse, og for Jóhann har det givet en hel ny indsigt i hans vens situation.

”Så grotesk som det kan lyde, så værdsætter jeg egentlig at være venner med en ludoman […]. Der er mange som ikke aner, hvad det er for en sygdom, og det vil jeg heller ikke selv sige, at jeg er ekspert på, men jeg er da blevet meget klogere på det igennem dig.”

Og netop oplysning er noget af det, som Nicolai efterspørger, for at vi bedre kan komme ludomanien til livs.

”Samfundet i dag, synes jeg, mangler viden om, hvad er ludomani egentlig? Hvad er pengespilsproblemer egentlig?”

Han håber, at podcasten kan bidrage med viden, og selv kommer han til at arbejde videre med at sikre, at ingen ender i samme situation som ham. Samtidig ligger der et genopbygningsarbejde i hans eget liv med brændte broer, som skal repareres en efter en. ”

”Jeg troede ikke, at jeg kom med til min storebrors bryllup. Så da jeg fik den invitation, altså jeg får helt tårer i øjnene nu ved tanken, jeg blev så glad.”

Tilrettelæggelse, produktion og klip: Mikkel Weinell

Er du selv i tvivl, om du spiller for meget?

Forskningsklinikken for Ludomani ved Aarhus Universitet har udarbejdet en række spørgsmål, som kan afklare, hvis du er i tvivl. Du kan teste dig selv her.

Find mere om
Footer graphics