Afsnit 3 af ’Venskab på Spil’: ”Jeg har gjort op med mig selv 20 gange, at jeg aldrig skulle låne dig penge igen”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Afsnit 3 af ’Venskab på Spil’: ”Jeg har gjort op med mig selv 20 gange, at jeg aldrig skulle låne dig penge igen”

Eller vælg, hvor du vil lytte

”Hvis du med én sætning skulle svare, hvad årsagen er til du spiller?” I tredje del af ’Venskab på Spil’ bringer Jóhann Thór Haahr Hansen et simpelt men også et af de helt store spørgsmål på banen, der får Nicolai Olsen til at åbne op omkring fortiden, og hvorfor spillet fylder så meget inde i ham.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Venskab på spil

Da Nicolai Olsen efterlader Jóhann Thór Haahr Hansen alene i New Zealand, hænger deres venskab i en tynd tråd. Ludomanien har slået kløerne i Nicolai og han har ikke længere råd til at fuldføre den sabbatårsrejse, som de har brugt måneder på at planlægge. Men hvordan kom det nogensinde så vidt?

Det spørgsmål forsøger Jóhann Thór Haahr Hansen at finde svar på i den her podcastserie, hvor han undersøger, hvad ludomanien gør ved både individer og venskaber. I en ærlig snak om drengefællesskaber, opvækst og afhængighed dykker de to venner ned i fortiden for at blive klogere på, hvordan ludomanien satte deres venskab på spil – og om de kunne have gjort noget for at forhindre det.

Efter studenterhuen er kommet på plads og deres fælles New Zealand-tur går i vasken, skilles vejene for de to venner Jóhann Thór Haahr Hansen og Nicolai Olsen. De har gang i hver deres ting og snakker sjældnere sammen, men alligevel er der et tema, som er evigt aktuelt – nemlig penge.

I takt med, at Nicolais spil tager til, og han begynder at satse større beløb, så udvikler løgnene om, hvorfor han skal låne penge sig også. Hos Jóhann planter det en indre tvivl, som er svær at forholde sig til:

”Jeg tror, jeg har gjort op med mig selv 20 gange, at jeg aldrig skulle låne dig penge igen, og så har jeg alligevel gjort det. Det var, som om du fandt nye måder at presse citronen på.”

Nicolai flytter fra sted til sted for at flygte fra problemerne, men på det tidspunkt har spillet så godt fat I ham, at det er umuligt at stikke af fra:

”Det var 280.000 kr. vundet og tabt på under én nat. Jeg klappede computeren i, men valgte at gå tilbage til spillet og tænkte, at det kunne også være fedt, hvis der stod 300.000 kroner”

I dette afsnit tager Nicolai derfor fat om roden til sine problemer, når han blotlægger løgnene og fortæller, hvorfra han tror ludomanien stammer. For det bliver nemlig tydeligt allerede i gymnasiet, at spillet sidder dybere i Nicolai end Jóhann, da Jóhanns far får ham til at indse, at han er på afveje. En indsigt, som Nicolai desværre aldrig har fået fra sit bagland. Tværtimod frygter han, at problemerne faktisk kan være nedarvet:

”Når jeg startede med at skulle være på besøg hos min mor og have samvær i en weekend, så var der stort set aldrig penge til at gøre noget. Så hvis vi skulle i svømmehallen eller i biografen, var der sjældent penge til det, men det der var penge til, det var at gå ned og købe et skrabelod til 30 kr. […] Eller så tog vi til Banko for at spille og have samvær der,” husker Nicolai.

Hør podcasten her (øverst i artiklen), eller der, hvor du finder dine podcasts

’Venskab på Spil’ er en uafhængig efterfølger til den prisbelønnede podcast ’Min søn har en djævel’, som Heartbeats også har produceret for Danske Spil.

Tilrettelæggelse, produktion og klip: Mikkel Weinell

Er du selv i tvivl, om du spiller for meget?

Forskningsklinikken for Ludomani ved Aarhus Universitet har udarbejdet en række spørgsmål, som kan afklare, hvis du er i tvivl. Du kan teste dig selv her.

Find mere om
Footer graphics