Ny podcast om ludomani: ”Lige dér var jeg ikke sikker på, at vi var venner mere”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Ny podcast om ludomani: ”Lige dér var jeg ikke sikker på, at vi var venner mere”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hvordan påvirker spilafhængighed et ellers stærkt venskab? I podcasten ’Venskab på spil’ forsøger vært Jóhann Thór Haahr Hansen igennem ærlige samtaler med sin ven Nicolai Olsen at blive klogere på, hvorfor spillet var lige ved at rive dem fra hinanden.

Sponsoreret af:
Livsstil En del af serien:

Venskab på spil

Da Nicolai Olsen efterlader Jóhann Thór Haahr Hansen alene i New Zealand, hænger deres venskab i en tynd tråd. Ludomanien har slået kløerne i Nicolai og han har ikke længere råd til at fuldføre den sabbatårsrejse, som de har brugt måneder på at planlægge. Men hvordan kom det nogensinde så vidt?

Det spørgsmål forsøger Jóhann Thór Haahr Hansen at finde svar på i den her podcastserie, hvor han undersøger, hvad ludomanien gør ved både individer og venskaber. I en ærlig snak om drengefællesskaber, opvækst og afhængighed dykker de to venner ned i fortiden for at blive klogere på, hvordan ludomanien satte deres venskab på spil – og om de kunne have gjort noget for at forhindre det.

På et badeværelse i New Zealand bryder vibrationen fra en mobiltelefon den monotone lyd af vandet, der plasker mod badeforhænget. Uvidende om konsekvenserne af samtalens alvor griber Jóhann Thór Haahr Hansen ubekymret telefonen. I den anden ende af røret må hans ven Nicolai Olsen nedslået gå til bekendelse og fortælle, at han ikke har råd til at komme ned og rejse New Zealand rundt, som de ellers har planlagt. Det er nytårsaften, fire dage før de skal mødes.

”Det er svært at indrømme overfor sin familie, at der er noget helt galt. Men det er uden sammenligning i forhold til at fortælle en ven, som er på den anden side af jorden, at om fire dage kommer jeg ikke.”

Det fortæller Nicolai Olsen i første afsnit af den nye podcast ’Venskab på spil’, som Heartbeats har produceret for Danske Spil.

Efter opkaldet stod Jóhann alene på den anden side af jorden, mens Nicolai var i Danmark uden penge på lommen og med et alvorligt spilproblem. Men selvom problemet pludseligt virkede lysende klart for alle den nytårsaftensdag, så var det ikke enden på fortællingen om Nicolais misbrug. Og det, som startede som en leg i drengenes gymnasietid, udviklede sig til tab af enorme summer.

”Havde jeg gemt en tiendedel af det dengang, så havde jeg i hvert fald haft 300.000 kroner. Det var så vanvittigt, hvor mange penge, der gik ind og ud af min konto dengang,” fortæller Nicolai Olsen.

I podcasten åbner Jóhann og Nicolai op for alle skeletterne i skabet og undersøger, hvordan Nicolais spilafhængighed har formet deres venskab – og truet med at smadre det. I fem afsnit går de helt tilbage til, før de mødte hinanden, igennem den bekymringsløse gymnasietid og frem til den store nedtur, hvor Nicolais spil var lige ved at koste mere end et venskab. For at forstå, hvilke kræfter, der er på spil indeni Nicolai, stiller de hinanden de svære spørgsmål, som der aldrig før har været plads til. Og de udfordrer hinanden på, hvorvidt man kunne have gjort mere for at tøjle problemet, før det stak af.

’Venskab på Spil’ er en uafhængig efterfølger til den prisbelønnede podcast ’Min søn har en djævel’, som Heartbeats også har produceret for Danske Spil.

Tilrettelæggelse, produktion og klip: Mikkel Weinell

Er du selv i tvivl, om du spiller for meget?

Forskningsklinikken for Ludomani ved Aarhus Universitet har udarbejdet en række spørgsmål, som kan afklare, hvis du er i tvivl. Du kan teste dig selv her.

Footer graphics