Afsnit 2 af ’Venskab på Spil’: ”Man har ingen forståelse for penge, når man er i det univers og kan omsætte for 1.5 millioner kroner”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Afsnit 2 af ’Venskab på Spil’: ”Man har ingen forståelse for penge, når man er i det univers og kan omsætte for 1.5 millioner kroner”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Har gruppedynamikker en indvirkning på udviklingen af ludomani? I andet afsnit af podcasten ’Venskab på Spil’ tager Jóhann Thór Haahr Hansen sin gamle ven Nicolai Olsen med hjem til Varde for at finde ud af, hvilken rolle deres gymnasietid og vennegruppe spillede i Nicolais ludomaniforløb.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Venskab på spil

Da Nicolai Olsen efterlader Jóhann Thór Haahr Hansen alene i New Zealand, hænger deres venskab i en tynd tråd. Ludomanien har slået kløerne i Nicolai og han har ikke længere råd til at fuldføre den sabbatårsrejse, som de har brugt måneder på at planlægge. Men hvordan kom det nogensinde så vidt?

Det spørgsmål forsøger Jóhann Thór Haahr Hansen at finde svar på i den her podcastserie, hvor han undersøger, hvad ludomanien gør ved både individer og venskaber. I en ærlig snak om drengefællesskaber, opvækst og afhængighed dykker de to venner ned i fortiden for at blive klogere på, hvordan ludomanien satte deres venskab på spil – og om de kunne have gjort noget for at forhindre det.


Da Nicolai Olsen og Jóhann Thór Haahr Hansen for 10 år siden mødte hinanden på Varde Gymnasium, vidste ingen af dem, hvor langt ud spillet ville tage dem. Dengang havde Jóhann nærmest aldrig spillet, og Nicolais forhold til betting havde endnu ikke udviklet sig til et egentligt misbrug. Men i løbet af gymnasietiden udvidede både deres omgangskreds og forholdet til onlinespil sig. Og de to ting gik faktisk hånd i hånd.

”Du var en stor del af det sociale i klassen, men du havde bare altid spillet kørende i baggrunden. Og det havde vi jo alle sammen. Det var noget, vi snakkede om i alle pauser i en periode, det var det, som fyldte,” husker Jóhann.

I klassen var der endda regler for spillet. Vandt man over 1.000 kr. skulle man give knoppers-chokoladekiks til resten af vennerne. Men regler til trods glemte folk at fortælle, når de vandt og ikke mindst tabte, hvilket resulterede i, at spillet for alvor kunne stikke af for Nicolai.
I gymnasietiden blev hans forhold til penge nemlig ødelagt af, at penge mere var noget, man spillede rundt med på internettet end en ægte valuta.

”Det kan godt være, at jeg havde 20.000 på en konto en dag, men jeg har ikke haft 20.000 i hånden,” fortæller Nicolai.

Rundt om ham anede ingen af hans kammerater uråd til trods for flere faresignaler, og selv da Nicolai fremviste en online-spilkonto, hvor han havde omsat for 1.5 million kroner, var der ingen, som greb ind. Det var først langt længere henne i forløbet, at folk begyndte at blive bekymrede. Jóhann og Nicolais fælles ven fra gymnasiet husker tydeligt, hvornår hans alarmklokker ringede for første gang:

”Han fortalte, at han havde lånt penge gennem Facebook-sider, og at det er sådan nogle lidt ubehagelige typer, som vil ud at have’ fat i ham. På det tidspunkt, tror jeg, at det begynder at gå op for en, at nu skal han have noget hjælp. ”

’Venskab på Spil’ er en uafhængig efterfølger til den prisbelønnede podcast ’Min søn har en djævel’, som Heartbeats også har produceret for Danske Spil.

Tilrettelæggelse, produktion og klip: Mikkel Weinell

Footer graphics