‘Da vi var yngre’
Man taler tit om de her ‘once in a generation’-forfattere, og jeg tør godt kalde norsk-kroatiske Oliver Lovrenski for sådan en. Med debutromanen ‘Da vi var yngre’ giver den 21-årige forfatter et råt for usødet indblik i livet for en drengegruppe fra Oslo. Det er en fortælling om stoffer, om venskab, om sorg og om overlevelse i gademiljøets hakkeorden. Det er en fortælling om egentlig at ønske sig et andet liv, men at være for fedtet ind i gamle mønstre til, at det helt lader sig gøre. Det er svært ikke at tænke på Yahya Hassan – må han hvile i fred -, når man læser Lovrenskis roman.
Begge har de indvandrerbaggrund, begge er de vokset op med forældre, der har kæmpet for at overleve, og begge udtrykker de sig kort, men utroligt præcist på skrift. Modsat Hassan er Lovrenski knap så åbenlyst vred. Hans stil er deskriptiv. ‘Da vi var yngre’ er flabet, skrevet kun med små bogstaver, ingen punktummer og åbenlys grammatisk forkert ordstilling. Det er ‘kebab-norsk’, og alvoren bliver serveret med så tilpas meget humor, at det ikke bliver letbenet og latterligt, men tværtimod til at komme igennem uden at få knust sit hjerte fuldstændig. For Oslo-drengene er fulde af store følelser, refleksioner og drømme.
‘Da vi var yngre’, udkom i august 2024 på Lindhardt og Ringhof
Portræt-podcast i særklasse
Man tænker, at man efterhånden har hørt, hvad der er at høre om den danske popstjerne Christopher. Altså, som i alt. Men endnu engang viser vært Pelle Peter Jencel og resten af hans hold, der står bag podcast-serien ‘Hvem er’, at de formår at lave velproducerede lydportrætter uden sidestykke. Og det gør de også i seriens nyeste skud på stammen ‘Hvem er Christopher?’.
Det er en træt og tyndslidt Christopher, der har lagt en besked på Pelle Peter Jencels telefonsvarer, hvor han på en forbindelse fra Kina siger, at han er klar på at være med. Mest af alt, fordi han har brug for at minde sig selv om, hvordan det også er at leve et liv på superstjerne-farten. I fem afsnit folder de historien ud om, hvordan han skabte sig en karriere og en vej til nogle af verdens største scener, men også om hvordan han efterlod sin familie og to måneder gamle baby for at være på turné i halvt år. Spørgsmålet står tilbage: Ville han gøre det hele igen?
Lyt til ‘Hvem er Christopher?’ på DR Lyd
‘Mørkeland’
Efter 20 år kan vi endnu engang følge journalist Ulrik Torp (spillet af Anders W. Berthelsen) i hans kamp for retfærdighed. Det biografaktuelle politiske drama ‘Mørkeland’ er efterfølgeren til den prisvindende film ‘Kongekabale’ fra 2004, der blandt andet vandt en Bodil for bedste danske film. Det er således store sko, der skal fyldes ud, men det lykkes den virkelig med.
Ulrik Torp er i livskrise. På grund af nedskæringer blev han fyret fra sit job som graverjournalist, og samtidig med at han er udredning for cancer, skal han starte i virksomhedspraktik på sin gamle avis. Men det varer ikke længe, førend han får færten af en kæmpe historie. Filmen rummer skarpe iagttagelser om både overdanmark og underdanmark, kultureliten og pøblen, om fake news og korrekthedskultur. Kort fortalt er det en film, der holder spændingen hele vejen. Den rammer den helt rigtige energi at gå ind i efteråret med og tegner et virkelig spændende samtidsbillede. Den lærer os, at hvis du er sikker på, du har ret, så tager du helt sikkert fejl.
En lille fun fact er, at der gemmer sig en hyldest til AGF i filmen. Mon du også kan få øje på den???
‘Mørkeland’ vises i biografer landet over
LÆS OGSÅ