The Doors

‘Rockhistorier’ om The Doors: “Jim Morrison var en af rockepokens vaskeægte digtere”

Eller vælg, hvor du vil lytte

‘Rockhistorier’ om The Doors: “Jim Morrison var en af rockepokens vaskeægte digtere”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Den tredje juli 1971 blev Jim Morrison fundet død i et badekar i en lejlighed i Paris af sin veninde Pamela Courson. Han var 27 år gammel, og verdensberømt som udfordrende og grænseafsøgende forsanger i Los Angeles-kvartetten The Doors.

Musik En del af serien:

Rockhistorier

Musik og røverhistorier fra rocken i dens bredeste forstand med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.

Han var desværre også hamrende selvdestruktiv, og selvom der aldrig blev foretaget en obduktion, var det hans liv i overhalingsbanen, der kostede ham livet. Han ligger begravet på kirkegården Père Lachaise i det tyvende arrondissement, og enhver Doors-fan med respekt for sig selv er valfartet dertil for at udvise sangeren respekt.

I anledning af, at det 50 år siden, denne James Douglas Morrison satte sine ’stinky boots’, hylder Rockhistorier en af rockepokens vaskeægte digtere og ikke mindst gruppen The Doors, et fantastisk lydhørt og musikalsk avanceret ensemble, som i den grad formåede at følge deres forsangers vilde improvisationer. Begge værter har været fans så langt tilbage, de kan huske, og regner manden og bandet som noget af det ypperligste, rocken har at tilbyde.

The Doors efterlod sig seks studie-lp’er og et enkelt livealbum, hvoriblandt tre regnes for mesterværker. Posthumt udsendtes det kontroversielle An American Prayer (1978), hvor de tre overlevende Doors-medlemmer – Ray Manzarek på keyboards, guitaristen Robbie Kriger og trommeslageren John Densmore – satte musik til nogle af Morrisons digtrecitationer. For Morrison var virkelig digter, en god digter tilmed. Han udgav to digtsamlinger mens han levede, og 2021 udkom endelig ”The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts, and Lyrics”, en ordentlig moppedreng på næsten 600 sider, rigt illustreret. 

Trackliste

American Night (1978)
Roadhouse Blues – Live 1970 (1978)
The World on Fire (1978)
Break on Through (1967)
The End (1967)
Strange Days (1967)
People Are Strange (1967)
Not to Touch the Earth (1968)
The Unknown Soldier (1968)
Shaman’s Blues (1969)
Waiting for the Sun (1970)
Peace Frog (1970)
Soul Kitchen – Live (1970)
L.A. Woman (1971)
The WASP (1971)
Riders on the Storm (1971)
Feast of Friends (1978)

Lyt med via Rockhistoriers playliste

Hver uge opdaterer vi playlisten med musik fra ugens afsnit.

Oplev ‘Rockhistorier‘ live

Rockhistorier tager på turné og besøger de fire største danske købstæder, hvor du kan opleve de to garvede værter tale om den musik de elsker allermest. Det bliver aftener drevet af værterne Henrik Queitsch og Klaus Lynggaards uangribelige entusiasme, kolossale viden og indbyrdes kemi. Deres definition af rock er bred og rummelig, og levner plads til genrer som country, hiphop, soul, blues, R&B, folk og electronica. Helt centralt står portrætudsendelser om såvel helt store som mere obskure kunstnernavne fra de sidste små 70 års populærmusik – fra Muddy Waters udsendte sin første 78’er i 1948 til Lana Del Reys seneste lp.

Portrætterne varieres med temaudsendelser om for eksempel genrer eller pladeselskaber, mixtapes om forskellige fænomener samt ikke mindst gæsteoptrædener af koryfæer fra den danske musikscene, fra Allan Olsen til Lydmor. Det er konsekvent værternes egne kæpheste, der trækkes ind i manegen, for det er det bedste ved at have sin egen podcast – selv at kunne bestemme suverænt over stoffet!

Live følger showet samme form som podcasten, det vil sige et forløb af enten to timers varighed gennem enten en kunstners karriere eller et tema eller et mixtape. 

Værterne Henrik Queitsch og Klaus Lynggaard har nørdet musik sammen i fem årtier samt hver især haft en praksis som musikkritikere ved dagblade som Ekstra Bladet, Information og Weekendavisen. De har endvidere redigeret to antologier sammen: ‘Loaded – om The Velvet Underground, Lou Reed, John Cale, Nico’ (2004) og ’CHANGES – Tekster om David Bowie’ (2017).

Støt ‘Rockhistorier

Vi kan ligeså godt sige det, som det er: Vi har brug for dig!

Nu har vi lavet over 100 afsnit om de største kunstnere og de bedste historier bag mesterværkerne. Men vi har så mange flere historier, vi gerne vil folde ud for dig! Derfor beder vi dig om hjælp til at fortsætte podcasten. Hvis du synes, at du får værdi ud af ‘Rockhistorier’, synes vi, du skal overveje at støtte podcasten med et valgfrit beløb pr. episode. Det er den eneste måde, vi kan fortsætte på.

Støtter du os, kommer du med i vores Rockhistorier Lytteklub.

Det betyder, at du får adgang til:

  • En lukket Facebook-gruppe fyldt med andre musikglade mennesker.
  • Anbefalinger til plader, bøger og film du kan dykke ned i for at komme dybere ind bag de kunstnere, vi snakker om.
  • Q&A’s med os.
  • Adgang til eksklusive events.

Og så betyder det også, at du er med til at betale for folk, som ikke har råd. Det synes vi sådan set er meget sympatisk.

Støtten går til, at vi kan researche, optage og udgive vores podcasts, samt til at promovere podcasten på de sociale medier, så flere kan få det glade rockbudskab at vide.

Klik på støtknappen herover eller besøg dette link for at støtte Rockhistorier.

Footer graphics