‘Rockhistorier’ med Thomas fra Ganger: ”Jeg havde brug for at dykke ned i min familiehistorie, da min far døde”

Foto: Rita Kuhlmann

‘Rockhistorier’ med Thomas fra Ganger: ”Jeg havde brug for at dykke ned i min familiehistorie, da min far døde”

Ugens afsnit er med Thomas Bach Skaarup, som er primær sangskriver i bandet Ganger. Samtalen handler om hvilken musik, der har præget ham, og hvordan hans egen musik også indeholder en familietragedie.

Kultur En del af serien:

Rockhistorier

Musik og røverhistorier fra rocken i dens bredeste forstand med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.

Der er ingen, der lyder helt som dem. Danske Ganger har fundet deres helt egen lyd og plads i den danske musikbranche. Efter et vis tilløb har de afsluttet den trilogi, som de startede med albummet ’Mørk’ efterfulgt af ’Tro’, og nu er ’Pisk’ det tredje album kommet på gaden.

Trilogien har den samlede titel Mørktropisk, hvor den sidste del tager afsæt i en række kærestebreve, som Thomas Bach Skaarups forældre skrev til hinanden, da de var unge og forelskede. Der er stærke følelser på spil, og det mærkes på pladen, som er gennemsyret af heftige relationer og lidenskab.

Den nye plade ’Pisk’ differentierer sig fra de andre ved at have en anderledes lyd end de foregående. Forældrene mødte hinanden i 1980’erne og det har sat sit præg på pladens lyd.

”Jeg havde brug for at dykke ned i min familiehistorie. Der kom en masse ting op, da min far døde, som jeg havde brug for at gå på opdagelse i. Så den første plade ’Mørk’ handler om sorgbearbejdelse og relationen til min far.  Den anden ’Tro’ blev mere konceptuel og handler om relationen til min mor, og de nye kvinder som kom ind i mit liv, mens ’Mørk’ tager afsæt i brevene og er en afslutning på, hvad der egentlig er en familietragedie,” siger Thomas Bach Skaarup

Thomas Bach Skaarup har sat sit aftryk på ugens playliste, hvor vi blandt andet skal høre ’Teenage Mutant Ninja Turtles Opening Theme’ med de fire superhelte fra kloakken, der drager minder tilbage til forældrenes separation og opvæksten med en alkoholiseret far.

De kommer også forbi hiphoppen med ’Shattered Dreams’ af Earl Sweatshirt og Wu Tang Clang med ’Da Mystery of Chessboxin’ fra 1993, hvor både samplingen, det at skabe universer og det at dyrke protagonister har været med til at påvirke Gangers musik.

Vi skal selvfølgelig ikke snydes for lyden af ’Pisk’ og kan både i starten og slutningen finde numrene ’Min Motor’ og ’Klubben’ fra albummet.  

Playlisten:

Ganger: ”Min motor” (2023)

“Teenage Mutant Ninja Turtles Opening Theme” (1987)

Pink Floyd – ”Money” (1973)

Hvid Sjokolade – ”Det en sjokoting” (1996)

Bob Dylan – “Subterranean Homesick Blues” (1965)

Bascam Lamar Lunsford – “I Wish I Was a Mole in the Ground” (78 r.p.m., 1928) (Anthology Of American Folk Music Volume Three: Songs, 1952)

The Staple Singers – “This May Be the Last Time” (1960)

Jack Kerouac w/ Steve Allen – “Charlie Parker” (1959)

Aretha Franklin w/ The Southern California Community Choir – “How I Got Over – Live at New Temple Mission” (1972)

Leonard Cohen – “I’m Your Man” (1988)

Mellemblond – ”Mørkt stof” (2011)

C.V. Jørgensen – ”Fuld af forundring (1994)

Gene Clark – “No Other” (1974)

Earl Sweatshirt – “Shattered Dreams” (2018)

Wu Tang Clan – “Da Mystery of Chessboxin’” (1993)

Burial – “Archangel” (2007)

Oneohtrix Point Never – “Ezra” (2015)

Christine and the Queens – “Doesn’t Matter” (2018)

Donna Summer – “State of Independence” (1982)

Ganger feat. Jannis: “Klubben” (2023)

Støt Rockhistorier

De bedste historier bag mesterværkerne. Men vi har så mange flere historier, vi gerne vil folde ud for dig! Derfor beder vi dig om hjælp til at fortsætte podcasten. Hvis du synes, at du får værdi ud af ‘Rockhistorier’, synes vi, du skal overveje at støtte podcasten med et valgfrit beløb pr. episode.

Støtter du os, kommer du med i Rockhistoriers Lytteklub.

Det betyder, at du får adgang til:

  • En lukket Facebook-gruppe fyldt med andre musikglade mennesker.
  • Anbefalinger til plader, bøger og film du kan dykke ned i for at komme dybere ind bag de kunstnere, vi snakker om.
  • Q&A’s med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.
  • Adgang til eksklusive events.

Og så betyder det også, at du er med til at betale for folk, som ikke har råd. Det synes vi sådan set er meget sympatisk.

Støtten går til, at vi kan researche, optage og udgive vores podcasts, samt til at promovere podcasten på de sociale medier, så flere kan få det glade rockbudskab at vide.

Klik på støtknappen herover eller besøg dette link for at støtte ‘Rockhistorier’.

Footer graphics