Jussi Adler-Olsen var tæt på at dø midt i livet: ”Det var sorgfyldt, at min søn og kone skulle leve uden mig”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

Jussi Adler-Olsen var tæt på at dø midt i livet: ”Det var sorgfyldt, at min søn og kone skulle leve uden mig”

Eller vælg, hvor du vil lytte

I denne nye episode af podcasten ‘Bucket List’ har Le Gammeltoft besøg af krimiforfatter Jussi Adler-Olsen, der sælger millioner af bøger over hele verden. Her fortæller han, hvad der er hans største talent, og hvordan det er at blive syg midt i livet.

Kultur En del af serien:

Bucket List

I podcastserien ‘Bucket List’ sætter vært Le Gammeltoft tingene på spidsen ved at bede sin gæst skrive en såkaldt bucket list: En liste over, hvad man gerne vil nå, før man dør. Samtalen bliver både munter, seriøs og rørende, når der tales liv, død, familie, karriere, kærlighed og alt det indimellem.

For Jussi Adler-Olsen har døden altid været tæt på. Som søn af en læge husker han, hvordan han allerede som femårig så et dødt menneske i sin fars konsultationsrum for første gang, og så har det også altid været en del af hans romaner, der ligger øverst på bestseller-listen i mange lande.

Så for ham er spørgsmål som, hvor meget aske en kiste udgør, når den bliver brændt, og hvor længe hjernen bliver ved med at fungere, meget naturlige.

Men i år 2000 kom døden også helt ind på livet af Jussi Adler-Olsen, da han blev alvorligt syg af tarmkræft. 

“Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle dø som 50-årig. Det var sorgfyldt, at min søn på 10 og min kone skulle leve uden mig,” fortæller han.

Sygdommen blev derfor ikke længere blot en lægefaglig vurdering, men et spørgsmål om at sige farvel til sin lille søn og kone. 

“Den sommer var slem. Hele juli måned handlede det om at styrke mit immunforsvar, men det handlede også om at sige farvel. Jeg så min søn på stranden, og han var så fuld af liv, og jeg tænkte, det kunne være sidste gang. Det var sindssygt trist.”

Jussi Adler-Olsen blev rask, og han opfordrer alle til at gå til lægen med den mindste mistanke. 

I dag er tid det vigtigste for Jussi Adler-Olsen, og den vil han bruge med sin familie, især med sit toårige barnebarn. Han arbejder også for, at hans nære relationer skal kunne klare sig godt, når han engang forlader denne jord, og dette ligger derfor lige nu højest på hans Bucket List. 

“Det er vigtigt for mig, at det jeg efterlader, kan skabe et trygt og sikkert liv for mine efterladte,” siger Jussi Adler-Olsen.

Noget andet han har givet videre, er noget, hans far selv sagde til ham, da Jussi måtte gå et år om i gymnasiet. 

”Min far sagde til mig: Du har det største talent af alle, og det er, at du er heldig. Og du skal bare sigte efter dit eget held. Følg alle dine talenter. Og det gjorde jeg. Jeg har lavet mange forskellige ting. Det er en genopfindelse af sig selv hver gang,” fortæller han.


Vært:
Le Gammeltoft

Producer:
Katja Grande

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics