Hospitalspræst

Hospitalspræst: “Drømmen er at dø som 93-årig med et glas portvin i hånden efter god sex. Jeg ved ikke, hvad fanden vi forestiller os”

Ditte Giese og Lotte Mørk. Foto: Anders Dall

Hospitalspræst: “Drømmen er at dø som 93-årig med et glas portvin i hånden efter god sex. Jeg ved ikke, hvad fanden vi forestiller os”

Hospitalspræst Lotte Mørk arbejder med to af vores største tabuer – døden og troen. Så hvordan taler man med mennesker, der skal dø, og hvad stiller man som patient op med alle sine eksistentielle spørgsmål?

Sundhed & krop En del af serien:

Ditte Giese er blevet for syg

Hvad vil det sige at være alvorligt syg? Hvordan lever man et ok godt liv med en konstant tilstedeværelse af uvished om fremtiden? Og kan man gøre noget selv, når diagnosen slår sig ned? Ditte Giese undersøger i denne sæson, hvordan det er pludselig at overgå til at være en af ’de syge’ og have sin faste gang på hospitalet og forsøge at navigere i velmenende ”gode råd”, mirakelkure og jagten på sundhed.

Hospitalspræst Lotte Mørk har arbejdet med mennesker i kæmpe krise og på vej mod døden på Rigshospitalet i 16 år, hvor hun bliver tilkaldt, når nøden, tvivlen og afmagten er størst. I dag taler hun med journalist Ditte Giese om, hvad man kan bruge Gud til, når man bliver alvorligt eller uhelbredeligt syg.

“Hvis du en gang har haft kræft, så mister du din naturlige naivitet. For hvis du kan blive ramt af kræft, så kan alt sgu da ske”, siger Mørk.

Det bliver en samtale med højt til loftet, når de to taler om, hvad der sker med mennesker, når vi rammes af visheden om ‘den sidste tid’. Hvordan finder vi mening i det? Hvordan får vi afklaring? Skal vi absolut acceptere? Og hvad stiller man op med en diagnose, som man ikke kan handle sig ud af, når nu vi lever i en tidsånd fuld af selvudvikling og selvoptimering, hvor vi helst skal være ‘på en rejse’ og komme ud på den anden side?

“Det er vigtigt, at man som menneske ikke kun går fysisk i stykker. Man går også i stykker eksistentielt, psykisk, åndeligt, spirituelt. Det er derfor, vi præster har en plads blandt de syge”, siger Lotte Mørk.

Det er det sjette og foreløbigt sidste afsnit i podcasten ‘Ditte Giese er blevet for syg’ (6:6).

Footer graphics