’ARKEN Stories’ med Tove Storch: ”Folk skal bare slappe af og være okay med, at de ikke har forstået det hele”

Eller vælg, hvor du vil lytte

’ARKEN Stories’ med Tove Storch: ”Folk skal bare slappe af og være okay med, at de ikke har forstået det hele”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Kan man forstå andres kunst, bare fordi man selv er kunstner? I dette afsnit af Heartbeats’ nye podcast ’ARKEN Stories’ taler Ellie Jokar med kunstneren Tove Storch om hendes værker og hendes liv som kunstner – og om at vi bør droppe forventningen om, at man bare lige sådan skal kunne forstå en hel kunstudstilling.

Sponsoreret af:
Kultur En del af serien:

ARKEN Stories

”Hvad er det, jeg ikke forstår?” Sådan har mange, der ikke er garvede museumsgængere eller passionerede kunstelskere, nok tænkt på et eller andet tidspunkt i mødet med et kunstværk. Og der ville man måske ønske, at man havde modet til og muligheden for at spørge kunstneren selv.

Det har Ellie Jokar i hvert fald oplevet. Hvis du spørger Ellie selv, så forstår hun omkring 5% af kunst. Men hun vil gerne blive klogere. Derfor tager hun i denne podcast en snak med en række kunstnere om deres værker, deres inspiration – og om dem selv.

Hvordan opstår idéer? Går kunstnere selv meget på museum, har de kunst hængende på væggene derhjemme, og er de ikke bare helt almindelige ligesom os andre? Hvad er det kunst kan, skal og gør? Og hvorfor er kunst vigtigt?

”Hvad er det, jeg ikke forstår?” Sådan har mange, der ikke er garvede museumsgængere eller passionerede kunstelskere nok tænkt på et eller andet tidspunkt i mødet med et kunstværk. Og der ville man måske ønske, at man havde modet til og muligheden for at spørge kunstneren selv.

Det har Ellie Jokar i hvert fald oplevet. Og i denne første episode af ’ARKEN Stories’ tager hun en snak med kunstneren Tove Storch i hendes atelier på Østerbro. Med udgangspunkt i Toves unavngivne værk, i daglig tale ’sengen,’ forsøger Ellie at blive lidt klogere på både værket og skaberen bag – og på kunstens verden i det hele taget.

Tove Storch har tegnet hele livet, og kunst faldt hende derfor meget naturligt, da det blev tid til at vælge en vej i livet. Hun er i dag totalt nørdet indenfor sin gren af kunstens verden og for at teste forskellige materialers grænser. Og så vil hun gerne have os til at beskue verden på en ny måde.

”Jeg har meget med at tage noget, som vi allerede kender. Det skal være helt almindeligt, det skal ikke være dyrt, det skal ikke være indviklet – og så tage det ud, hvor du ikke kan kende det længere. For så ser du på det på en frisk måde. Så er du helt åben,” fortæller Tove i episoden.

Men hvordan kan det egentlig være, at Tove Storch har valgt at arbejde med lyserød silke – og både dyrker og udfordrer det ultrafeminine? Hvorfor har mange af hendes værker ikke noget navn? Er hendes værker politiske? Og hvad synes Tove Storch selv, at man skal tage med sig fra et museumsbesøg, hvis man er en lille smule forvirret og overvældet?

”For det første er det er okay, at alle ikke interesserer sig for kunst. Man skal interessere sig for det, man er åben for. Og så skal folk bare slappe lidt mere af og være okay med, at de ikke har forstået det hele.”

Find mere om
Footer graphics