Hør afsnit 2 af ‘Cyklus’ – om overgangen fra pige til kvinde: “Det var et kæmpe problem at blive påduttet en ny identitet “

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Hør afsnit 2 af ‘Cyklus’ – om overgangen fra pige til kvinde: “Det var et kæmpe problem at blive påduttet en ny identitet “

Eller vælg, hvor du vil lytte

I andet afsnit af ’Cyklus’ fortæller en række kvinder om, hvordan det var at få menstruation for første gang, og om hvad menstruation betyder for overgangen fra at være pige til at være kvinde.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Cyklus

Halvdelen af verdens befolkning menstruerer, men uanset hvor i verden du vokser op, lærer du – allerede som barn - at menstruation er noget, man skjuler.

I ”Cyklus” fortæller tv-vært Anna Lin, radiovært Maria Fantino, sangerinde Annika Aakjær, komiker Sanne Søndergaard, menstruationsaktivist Emma Libner fra Kh Underlivet, historiker Mette Byriel-Thygesen fra Nationalmuseet og en række kvinder fra Danmark, Kenya og Uganda personlige historier om deres oplevelser med skammen, smerterne og uligheden, som er forbundet med menstruation.

’Cyklus’ taler højt om menstruation og angriber tabuet som har konsekvenser for menstruerende overalt i verden – især i verdens fattigste områder, hvor millioner af piger må blive hjemme fra skole, når de har menstruation, fordi de ikke har råd til bind.

’Cyklus’ er en podcast fra PlanBørnefonden. I verdens mest udsatte områder arbejder PlanBørnefonden for børn og unges rettigheder og ligestilling mellem kønnene. PlanBørnefonden støtter de unge piger og drenge, som nedbryder tabuet om menstruation og uddeler bind, så menstruation ikke skal stå i vejen for pigernes fremtidsmuligheder.

SMS ’CYKLUS’ til 1217. Det koster 25 kr. + alm. sms takst, så støtter du PlanBørnefondens arbejde for at flere piger kommer i skole - også når de har menstruation.

De fleste af os har på et tidspunkt i vores pubertet løjet over for vores forældre. Eller i hvert fald som minimum tilbageholdt informationer, der ikke var forbeholdt ”de voksne”. Derfor er det heller ikke svært at genkalde følelsen af at have gjort noget, man ikke må – og ikke mindst frygten for at blive opdaget. 

Både aktivist Signe Kabelka og komiker Sanne Søndergaard forsøgte at skjule deres første menstruation for deres forældre, og de genkalder sig samme følelse. 

Hvor Signe Kabelka med tricks og finesse lykkedes at holde sin menstruation skjult for sin far i over et år, var Sanne Søndergaard tvunget til at fortælle det til sin mor allerede efter det første døgn, fordi hun ikke kunne holde morens vattykke natbind ud. 

”Hun blev så glad, hun var nærmest lige ved at græde. ”Det er bare så stort for mig, at du bliver kvinde”,” fortæller Sanne Søndergaard om hendes mors reaktion på hendes første menstruation. 

Overgang fra pige til kvinde

Og netop overgangen fra at være pige til at være kvinde var ikke noget, der tiltalte Sanne Søndergaard selv. Tværtimod. Hun hadede sin menstruation. Og hun slet havde ikke lyst til at få den, fordi hun havde ikke lyst til at blive kvinde og skulle forholde sig til de ulemper, der følger med. 

”Jeg var lige stoppet med at lege for alvor, så det var en meget brat overgang. Jeg ville bare gerne have haft et par år med bryster og sodavandsdiskotek, jeg var ikke klar til alt det der ”kvindehalløj”,” fortæller Sanne Søndergaard.   

Emma Liebner, der står bag Instragram-profilen ’Kh Underlivet’, deler samme oplevelse som Sanne Søndergaard. Første gang hun så den brune plet i Snoopy-underbukserne, der var købt i HM’s børneafdeling, begyndte hun at græde. 

”Når man er 11 år gammel, kan man godt føle sig meget voksen og moden oppe i sit hoved. Men man er jo stadigvæk et barn. Det kan være modstridende så at få at vide, at nu er du en kvinde. Det var et kæmpe problem at få påduttet en ny identitet,” siger Emma Liebner om overgangen fra pige til kvinde. 

Frygten for forandring 

Set i retrospektiv, så havde fortvivlelsen ifølge Signe Kabelka nok også noget at gøre med den ubevidste frygt for den forandring, der kommer med pubertet, menstruation og det at blive kvinde i det hele taget. 

”Lige pludselig er man et seksuelt væsen, og man er til begær. Men der ligger også en risiko i det, fordi det ligger dybt i en, at menstruation betyder, at du kan blive gravid. Man er ikke længere neutral,” siger Signe Kabelka.

Sanne Søndergaard stemmer i.

”Det er jo ikke menstruationens skyld, men det er klart, at når man bliver kvinde, så bliver man også seksualiseret allerede som 13-14-årig. Pludselig skal man forholde sig til sin krop på en anden måde. Og det er alt, alt for ungt,” mener hun.

Heldigvis bliver man ældre, og med alderen følger en vis accept. For Signe Kabelka er menstruation den dag i dag også noget, der forbinder hende med sin kvindelighed. 

”Det er noget, der er naturligt, og uden at lyde corny så er det også på en eller anden måde meget smukt. Det er livets cyklus. Og hvis jeg en dag bliver mor til en pige, så skal hendes første menstruation fejres. Vi skal have full-moon party og drikke kirsebærsovs,” fortæller Signe Kabelka. 

’Cyklus’ er en podcast fra PlanBørnefonden.

Medvirkende: 

Anna Lin

Sanne Søndergaard

Emma Libner

Maria Fantino

Signe Kabelka

Lyddesign: Maria Dønvang

Speak: Anna Lin

Tilrettelæggelse og produktion: Stine Ellerbæk

Redaktør: Kirsten Brogaard

Find mere om
Footer graphics