Hør afsnit 3 af ‘Cyklus’: Kan menstruation være sjovt?

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Hør afsnit 3 af ‘Cyklus’: Kan menstruation være sjovt?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Menstruation er ikke kun pinligt – det kan også være sjovt. Engang var menstruation så tabuiseret, at piger ikke engang skrev om det i deres dagbøger. Men nu angriber komikerne Annika Aakjær og Sanne Søndergaard det historiske tabu med menstruationsjokes, der udkonkurrerer deres mandlige kollegaer.

Sponsoreret En del af serien:

Cyklus

Halvdelen af verdens befolkning menstruerer, men uanset hvor i verden du vokser op, lærer du – allerede som barn - at menstruation er noget, man skjuler.

I ”Cyklus” fortæller tv-vært Anna Lin, radiovært Maria Fantino, sangerinde Annika Aakjær, komiker Sanne Søndergaard, menstruationsaktivist Emma Libner fra Kh Underlivet, historiker Mette Byriel-Thygesen fra Nationalmuseet og en række kvinder fra Danmark, Kenya og Uganda personlige historier om deres oplevelser med skammen, smerterne og uligheden, som er forbundet med menstruation.

’Cyklus’ taler højt om menstruation og angriber tabuet som har konsekvenser for menstruerende overalt i verden – især i verdens fattigste områder, hvor millioner af piger må blive hjemme fra skole, når de har menstruation, fordi de ikke har råd til bind.

’Cyklus’ er en podcast fra PlanBørnefonden. I verdens mest udsatte områder arbejder PlanBørnefonden for børn og unges rettigheder og ligestilling mellem kønnene. PlanBørnefonden støtter de unge piger og drenge, som nedbryder tabuet om menstruation og uddeler bind, så menstruation ikke skal stå i vejen for pigernes fremtidsmuligheder.

SMS ’CYKLUS’ til 1217. Det koster 25 kr. + alm. sms takst, så støtter du PlanBørnefondens arbejde for at flere piger kommer i skole - også når de har menstruation.

Sanne Søndergaard er komiker, og ikke bange for at tage pis på det, hun finder i sit trusseindlæg. En af grundene til, at hun begyndte at joke med sin menstruation på scenen, var, at hun var træt af mændenes udskamning af kvindekroppen. 

Traditionelt set har det kun været mænd, der har fortalt historierne om menstruation, både historisk og kulturelt set. Af samme grund så har kvindekroppen altid været overladt til mændenes fortolkning, mener Sanne Søndergaard. Det gælder også på comedyscenen. 

”Det er altid blevet fortalt udefra, fordi mænd har syntes, at menstruation var ulækkert. ”Ad, hun har sit lort”, sagde de. Det er både nedværdigende og ubehageligt, fordi man er den, der bliver vurderet og skammet ud af andre. Derfor er det enormt vigtigt, at kvinder begynder at fortælle deres historie set indefra,” fortæller Sanne Søndergaard. 

Tamponer så store som køkkenruller

En anden, der fortæller sin historie indefra, er komiker og musiker Annika Aakjær. Da hun gik på scenen til Zulu Comedy Galla i 2019 med sin sang om natbind, ”divakopper” og tamponer på størrelse med køkkenruller, fik hun salen til at knække sig af grin. 

Hendes intention med sangen var dog hverken at være feministisk eller politisk. Hun ville bare være sjovest – hun ville ”vinde” den aften. Og det gjorde hun. Men det var ikke så ligetil for komikeren, som man umiddelbart skulle tro. 

”Jeg har faktisk altid haft svært ved at tale om sådan nogle ting. Jeg kan kun tale om menstruation, hvis det har til formål at være underholdende,” fortæller Annika Aakjær i podcasten for første gang om sin optræden. 

Komik med et højere formål

Både Annika Aakjær og Sanne Søndergaard er enige om, at en af grundene til, at emnet er så tabubelagt og svært at gribe an, er den haltende seksualundervisning. I folkeskolen lærer man som pige, at menstruation er beskidt, og når man så går ud af folkeskolen, er der aldrig nogen, der nævner ordnet menstruation igen. Det er der brug for at blive gjort noget ved. 

”Den undervisning, jeg har modtaget om menstruation, har handlet om, at menstruation er skamfuldt, men at vi samtidig ikke må skamme os over det. Vi lærer at vi skal skjule det, samtidig med at vi får fortalt, at det er normalt. Det er jo en syg måde at normalisere det på,” fortæller Annika Aakjær. 

Sanne Søndergaard bakker hende op. 

”Det med at normalisere menstruation handler for mig rigtig meget om, at det ikke skal være skamfuldt, og at det ikke skal være besværligt. Det skal være normalt, at mænd kan købe bind til deres kærester,” siger hun.  

’Cyklus’ er en podcast fra PlanBørnefonden.

SMS ’CYKLUS’ til 1217. Det koster 25 kr. + alm. sms takst, så støtter du PlanBørnefondens arbejde for at flere piger kommer i skole – også når de har menstruation

Medvirkende: 

Anna Lin

Sanne Søndergaard

Annika Aakjær

Mette Byriel-Thygesen

Lyddesign: Maria Dønvang

Speak: Anna Lin

Tilrettelæggelse og produktion: Stine Ellerbæk

Redaktør: Kirsten Brogaard

Find mere om
Footer graphics