Hør afsnit 4 af ‘Cyklus’: Når menstruation gør f*cking ondt

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Hør afsnit 4 af ‘Cyklus’: Når menstruation gør f*cking ondt

Eller vælg, hvor du vil lytte

Kvalme, rygsmerter, mavepine, ømhed i lænd og bryster. Mange kvinder oplever tilbagevende smerter i forbindelse med deres menstruation. Men hvor udbredt er det egentlig at lide i stilhed, og må man melde sig syg på baggrund af, at man er en fertil kvinde? Det diskuterer Maria Fantino og Emma Libner i fjerde afsnit af ’Cyklus’.

Sponsoreret En del af serien:

Cyklus

Halvdelen af verdens befolkning menstruerer, men uanset hvor i verden du vokser op, lærer du – allerede som barn - at menstruation er noget, man skjuler.

I ”Cyklus” fortæller tv-vært Anna Lin, radiovært Maria Fantino, sangerinde Annika Aakjær, komiker Sanne Søndergaard, menstruationsaktivist Emma Libner fra Kh Underlivet, historiker Mette Byriel-Thygesen fra Nationalmuseet og en række kvinder fra Danmark, Kenya og Uganda personlige historier om deres oplevelser med skammen, smerterne og uligheden, som er forbundet med menstruation.

’Cyklus’ taler højt om menstruation og angriber tabuet som har konsekvenser for menstruerende overalt i verden – især i verdens fattigste områder, hvor millioner af piger må blive hjemme fra skole, når de har menstruation, fordi de ikke har råd til bind.

’Cyklus’ er en podcast fra PlanBørnefonden. I verdens mest udsatte områder arbejder PlanBørnefonden for børn og unges rettigheder og ligestilling mellem kønnene. PlanBørnefonden støtter de unge piger og drenge, som nedbryder tabuet om menstruation og uddeler bind, så menstruation ikke skal stå i vejen for pigernes fremtidsmuligheder.

SMS ’CYKLUS’ til 1217. Det koster 25 kr. + alm. sms takst, så støtter du PlanBørnefondens arbejde for at flere piger kommer i skole - også når de har menstruation.

Det anslås, at 800 millioner personer verden over menstruerer i dette øjeblik. Forestil dig så, hvor mange kvinder, der lige nu sidder og bider smerten i sig, fordi det føles som om, at deres underliv er ved at blive revet brutalt ud af kroppen med en knugende jernhånd. 

Radiovært Maria Fantino er en af de kvinder, der hver måned rammes af stærke smerter i forbindelse med sin menstruation. Hun har oplevet, at en kollega sendte hende hjem fra arbejde, fordi hun ikke kunne være mentalt til stede på grund af smerterne. Men det er sværere selv at tage beslutningen om at gå hjem.

”Jeg accepterer mine menstruationssmerter, fordi jeg ikke vil have, at andre ser mig som svag. I virkeligheden ville jeg jo ønske, at jeg bare kunne tage hjem, når jeg har ondt,” siger hun. 

Må menstruation være smertefuld?

Der har også været gange i radioen, hvor hun har været nødt til at holde fast i bordet i livestudiet, fordi hun var bange for at besvime på grund af de voldsomme menstruationssmerter. 

”Jeg har næsten lyst til at blive gravid, bare fordi så er der ni måneder, hvor jeg ikke har menstruation,” fortæller hun. 

Heller ikke hjemme lejligheden går smerterne uopdaget hen. 

”Der var en periode for noget tid siden, hvor min kæreste var i tvivl om, hvorvidt jeg måske var gravid og var ved at føde, fordi jeg lå bleg og svedende i en underlig fosterstilling på sofaen med armene oppe og sagde mærkelige føde-lyde,” fortæller Maria Fantino om sine smerter.

Da Maria Fantino gik til lægen med sine voldsomme menstruationssmerter, fik hun at vide af lægen, at ”menstruation skal være til besvær, men ikke være smertefuld”. Det gav hende en følelse af at føle sig dum, fordi nu havde hun én gang i måneden i elleve år lidt i stilhed og accepteret, at ”sådan var det bare”.

”Jeg troede, at fordi jeg er kvinde, skal jeg bare være glad for, at det hele fungerer: Jeg har fået min menstruation, og jeg er ikke gravid. Jeg tænkte slet ikke over, at man kunne stille spørgsmålstegn ved menstruationssmerter,” fortæller Maria Fantino. 

Smerter vs. perfekthedskultur

Emma Libner er menstruationsinfluencer og står bag profilen ’Kh Underlivet’ på Instagram. Hun står fast på, at det ikke er meningen, at kvinder skal have så ondt. Hvis smerterne er voldsomme, så er det fordi, kroppen forsøger at sige noget. Og så skal man gå til lægen. 

En af grundene til, at kvinder tøver med at gå til lægen med deres menstruationssmerter, er ifølge hende den perfekthedskultur, som hun mener, kvinder er omringet af. 

”Vi lever i en verden, hvor vi stiller vildt høje krav til kvinder. Vi skal altid smile, altid være nogle man gerne vil gå i seng med, altid være smukke, og altid være ”på” for andres skyld. Men aldrig for sin egen,” forklarer hun. 

Derfor øver hun sig i at tage fri på sin første blødningsdag, når det kan lade sig gøre, hvis hun kan mærke, at det er dét, hendes krop har brug for. For sin egen skyld. 

”Der er ikke noget galt med dig, hvis du har brug for at tage en pause en gang i mellem. Der er heller ikke noget galt med dig, hvis dit humør ikke altid er tip-top perfekt,” siger Emma Libner. 

Tal højt! 

Både Maria Fantino og Emma Libner håber, at det i fremtiden bliver mere normalt ikke at møde op på arbejde og i skole de dage, hvor morgenmaden består af smertelindrende, og tanken om at sidde rank på en kontorstol en hel dag virker uoverskuelig. 

De håber også, at der bliver gjort op med negligeringen af kvinders smerter, og at diskussionen om menstruation bliver åbnet op. 

”Jeg ved fra mig selv, at det kan være svært at være den eneste, som snakker åbent om menstruation. Så jeg håber, at alle dem, der lytter med, vælger at bakke hinanden op. Det er vigtigt, at vi sammen skaber et miljø, hvor det er okay at tale højt om menstruation,” understreger Maria Fantino. 

’Cyklus’ er en podcast fra PlanBørnefonden.

Medvirkende: 

Anna Lin

Emma Libner

Maria Fantino

Mette Byriel Thygesen

Lyddesign: Maria Dønvang

Speak: Anna Lin

Tilrettelæggelse og produktion: Stine Ellerbæk

Redaktør: Kirsten Brogaard

Footer graphics