Juliet havde aldrig kendt til menstruation før den dag, hun rejste sig fra stolen i skolens frokostpause og så, at hun havde blødt i gennem.
”Alle mine klassekammerater grinte af mig. Jeg skammede mig så meget, at jeg ikke tog i skole næste dag,” fortæller hun.
Juliet er 23 år og kommer fra Kampala, der er hovedstaden i Uganda. Hun er mor til en datter på snart syv år, og hun bor med sin søster og bror i en af byens største slumområder.
Først da Juliet var 16 år, fandt hun ud af, hvad det vil sige at have en cyklus, fordi en veninde fortalte hende om det.
”Jeg havde ingen idé om, hvad det betød at have menstruation. Jeg vidste ikke engang, at det betød, at jeg kunne blive gravid. Jeg troede kun, at det var voksne kvinder, der kunne blive gravide.”
Menstruationstabuer med konsekvenser
Det og meget mere fortæller hun om i femte afsnit af PlanBørnefondens podcast ’Cyklus’, som er en podcast, der har til formål at bryde med menstruationstabuer.
I de første fire afsnit taler en række kendte danske kvinder om deres forhold til menstruation og nogle af de udfordringer – men også den stolthed – der er forbundet med menstruation og dét at have en cyklus.
I sidste afsnit af ’Cyklus’ gives ordet til to kvinder fra henholdsvis Uganda og Kenya. Juliet og Millicent er begge vokset op i slummen, og de har mærket på egen krop, hvad den manglende oplysning har haft, og stadig har, af konsekvenser for deres samfund og for unge piger generelt.
Manglende adgang til hygiejneprodukter
Millicent er fra Kenyas hovedstad Nairobi. Her kæmper hun hver dag en kamp for at udbrede kendskabet til menstruation og den kvindelige cyklus i håbet om at gøre op med mange af de tabuer, der eksisterer.
”I nogle lokalsamfund må piger og kvinder ikke gå i kirke, lave mad, eller spise ved samme bord som unge mænd, hvis de menstruerer,” fortæller hun.
En anden mærkesag for Millicent er den manglende adgang til hygiejneproduktioner, der er skyld i, at mange piger holder sig væk fra skolen, når de menstruerer, fordi der er så meget skam forbundet med blødningen.
”Vi lever med den udfordring, at vores forældre skal vælge imellem at købe mad eller bind. Når der ikke er råd til bind, bliver pigerne væk fra skolen i frygt for at bløde igennem,” forklarer Millicent.
Sex i bytte for bind
Den manglende adgang til hygiejneprodukter er også noget, Juliet har fået at mærke på egen krop. Hendes far var enlig, og eftersom han intet vidste om menstruation, så kendte han heller ikke til behovet for eksempelvis bind.
”Da jeg spurgte, om han kunne købe flere bind til mig, svarede han, at han jo lige havde købt nogen sidste måned. Så dem kunne jeg jo bare bruge,” forklarer hun om sin fars uvidenhed.
Det fik Juliet til at gå andre veje. I stedet fik hun sig en kæreste alene af den grund, at han kunne købe bind til hende. Men hurtigt blev Juliet gravid med sin datter og måtte derfor droppe ud af skolen. Da hun fortalte kæresten om graviditeten, forlod han hende.
Ifølge Millicent er det langt fra et enkeltstående tilfælde. Tværtimod. Mange unge piger vælger at blive helt væk fra skolen, for i stedet at gå ud og sælge deres krop for 15 cent, så de har penge at købe bind for, forklarer hun. Og det er et kæmpe problem, fordi skolen er med til at give pigerne selvtillid og håb.
Oplysning og inklusion
Som et led i sit oplysningsarbejde er der en særlig gruppe, som Millicent håber på at nå ud til. Det er drengene.
”Vi kan ikke ekskludere drengene fra samtalen om menstruation. Når piger har menstruation, har de brug for støtte. De har ikke brug for at blive grint af,” siger hun.
Til pigerne har hun et andet budskab.
”Man bør værdsætte sin menstruation, det betyder nemlig, at man er sund og rask. I vores arbejde lærer vi pigerne at være stolt af deres menstruation,” siger hun.
’Cyklus’ er en podcast fra PlanBørnefonden.
Medvirkende:
Anna Lin
Juliet
Millicent
Lyddesign: Maria Dønvang
Speak: Anna Lin
Tilrettelæggelse og produktion: Stine Ellerbæk
Redaktør: Kirsten Brogaard