Ny podcast om menstruation: Første afsnit bryder tabuet

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Ny podcast om menstruation: Første afsnit bryder tabuet

Eller vælg, hvor du vil lytte

I alt for mange år har menstruation været skamfuldt og associeret med noget urent og ulækkert. Men sådan behøver det ikke at være. I en ny podcastserie taler en række kvinder om deres personlige historier med pinlige episoder og forløsende frigørelse. Første afsnit handler om det tabu, der stadig hviler over menstruationen.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Cyklus

Halvdelen af verdens befolkning menstruerer, men uanset hvor i verden du vokser op, lærer du – allerede som barn - at menstruation er noget, man skjuler.

I ”Cyklus” fortæller tv-vært Anna Lin, radiovært Maria Fantino, sangerinde Annika Aakjær, komiker Sanne Søndergaard, menstruationsaktivist Emma Libner fra Kh Underlivet, historiker Mette Byriel-Thygesen fra Nationalmuseet og en række kvinder fra Danmark, Kenya og Uganda personlige historier om deres oplevelser med skammen, smerterne og uligheden, som er forbundet med menstruation.

’Cyklus’ taler højt om menstruation og angriber tabuet som har konsekvenser for menstruerende overalt i verden – især i verdens fattigste områder, hvor millioner af piger må blive hjemme fra skole, når de har menstruation, fordi de ikke har råd til bind.

’Cyklus’ er en podcast fra PlanBørnefonden. I verdens mest udsatte områder arbejder PlanBørnefonden for børn og unges rettigheder og ligestilling mellem kønnene. PlanBørnefonden støtter de unge piger og drenge, som nedbryder tabuet om menstruation og uddeler bind, så menstruation ikke skal stå i vejen for pigernes fremtidsmuligheder.

SMS ’CYKLUS’ til 1217. Det koster 25 kr. + alm. sms takst, så støtter du PlanBørnefondens arbejde for at flere piger kommer i skole - også når de har menstruation.

I den kendte børnebog om Harry Potter må man ikke nævne den onde Voldemort ved navn. Det er som om, at hvis man blot nævner ham, kommer han tættere på. Bliver virkelig. På samme måde er der nogen, der behandler det at have menstruation.

”Hvis du kører sådan en Voldemort-ting med menstruation, hvor du snakker om ’tingen’, og du ikke vil nævne, hvad det er. Så skaber man en form for mystik, og man gør det til noget værre, end det faktisk er.”

Sådan siger radiovært Maria Fantino, der er en af række kvinder, som fortæller om deres oplevelser med menstruation, der gennem tiden har fået så lidet flatterende beskrivelser som ’det røde’ eller sågar ’at have sit lort’.

I en ny podcastserie, kaldet ’Cyklus’, taler en række kvinder, som alle har deres unikke vinkel på det fænomen, som halvdelen af klodens befolkning oplever og lever med, men som altså næsten lige så sjældent nævnes i offentligheden som føromtalte Voldemort.

Anna Lin starter dette første afsnit med at fortælle en personlig anekdote, hvor hun selv var pinligt berørt i menstruationssammenhæng. 

”Jeg kan huske, at jeg i gymnasiet gik i klasse sammen med en pige, som heldigvis ikke havde nogen skam omkring menstruation. Da jeg en dag spurgte hende, om jeg måtte låne et bind, kastede hun det bare igennem klasselokalet, og jeg blev nødt til at gribe det. Jeg syntes simpelthen, det var SÅ pinligt. Også selvom vi var flere piger end drenge i klassen.”

Tabuet omkring menstruation går mange tusinde år tilbage og har været en fast integreret del af vores historie. Således var det kutyme i mange kulturer at isolere kvinder i deres menstruationsperiode, og også i biblen nævnes det som noget urent. Det forklarer museumsinspektør ved Nationalmuseet, Mette Byriel-Thygesen

”Helt tilbage i historien kan vi se, hvordan kvinder er blevet holdt væk fra sociale arrangementer og isoleret, fordi man ikke så dem som raske.”

Hun tror dog, at den opfattelse er under hastig forvandling, og at der er håb for, at menstruation bliver en mere naturlig del af vores hverdag og bevidsthed. 

”Jeg tror heldigvis, at der er ved at ske en forandring med de generationer, der kommer nu, som generelt har et mere afslappet og åbent forhold til køn, krop og seksualitet. Vi kan håbe på, at dette vil smitte af på, hvordan vi ser på menstruation i fremtiden.”

Du kan høre alle afsnit, hvor du hører dine podcasts. 

Podcasten ’Cyklus’ er sponsoreret af PlanBørnefonden.

Medvirkende: 

Anna Lin

Emma Libner

Maria Fantino

Signe Kabelka

Mette Byriel-Thygesen

Lyddesign: Maria Dønvang

Speak: Anna Lin

Tilrettelæggelse og produktion: Stine Ellerbæk

Redaktør: Kirsten Brogaard

Støt PlanBørnefondens arbejde

’Cyklus’ er en podcast fra PlanBørnefonden. I verdens mest udsatte områder arbejder PlanBørnefonden for børn og unges rettigheder og ligestilling mellem kønnene. PlanBørnefonden nedbryder tabuet om menstruation, uddeler bind til pigerne og sikrer seksualundervisning og oplysning til både piger og drenge, så menstruation ikke skal stå i vejen for pigernes fremtidsmuligheder.

SMS ’CYKLUS’ til 1217. Det koster 25 kr. + alm. sms takst, så støtter du PlanBørnefondens arbejde for at flere piger kommer i skole – også når de har menstruation. 

Du kan læse mere om PlanBørnefondens arbejde her.

Find mere om
Footer graphics