White russians i biffen
Inde i Husets Biograf har de en stolt tradition med at vise den ikoniske slacker-film ‘The Big Lebowski’ med den oplagte tilføjelse, at man drikker drinks, hver gang karaktererne drikker drinks. Og the dude drikker som bekendt en hel del white russians i den film, så det løber selvfølgelig op. Men der er næppe noget bedre end at foretage sig en regnfuld oktoberdag. Sæt kryds i kalenderen den 7. oktober. Event her.
Skillelinjen
Carl Emil Petersens nye plade hører til den slags, som fortjener et godt anlæg og god tid af sin lytter. Som sangskriver og lyriker har han allerede cementeret sit talent, og siden han debuterede med ‘København’ under Ulige Numres fane, har han blot vist sig at være driftig og disciplineret nok til at få det bedste ud af det, talentet altså. På ‘Skillelinjen’ får man et eftertænksomt, håndspillet lydspor til samtiden, og især melankolske rocksange som ‘Uden at slås’ står perfekt til efterårsdisen.
Apolonia Sokol på Arken
Sidste år blev vi her på redaktionen blæst bagover og dybt betaget af den franske boheme-kunstner Apolonia Sokol på grund af den danske dokumentarfilm, ‘Apolonia, Apolonia’, hvor hendes veninde havde fulgt hende med et kamera i 13 år. Nu kommer Apolonia Sokol til Danmark med sin første soloudstilling på Arken, og det bør i den grad aftvinge et visit i løbet af efteråret/vinteren. Udstillingen, som åbner 13. oktober og løber frem til februar, består af Sokols karakteristiske og skarpe malerier, hvoraf mange er portrætter af karismatiske personer fra hendes eget liv.
Den dovne vegetar
Efterår rimer på madlavning og på bøger. Derfor er det oplagt at give sig i kast med Camilla Skovs (kendt fra Vegetarisk Hverdag) nye bog ‘Den Dovne Vegetar’, som udkommer 2. oktober. Hun har allerede udgivet to ret fantastiske kogebøger, som præsenterer sine læsere for vegetarisk mad uden af gå på kompromis med smag og snask. Hendes beluga bolognese fra første bog er en ny-klassiker! Den nye bog er rundet af samme gode principper, men hun kommer denne gang – som titlen antyder – den evige dovenhed i møde med opskrifter, som kræver et minimum af kokken. Det lyder jo perfekt.
Mañana, mañana
Nogle gange bliver man nødt til at følge hypen. Og når New York Times, Washington Post og Times anmeldere samstemmigt skamroser en roman, og når den tilmed vinder læserprisen Goodreads Choice Awards 2022, så er der vist ikke noget at rafle om. Derfor må romanen med den spøjse titel ‘I morgen og i morgen og i morgen’ af Gabrielle Zevin være god. For det siger alle. Historien om et ungt vennepar, som får en genial idé til et spil og bliver kreative partnere for at forløse den og sidenhen får succes, men så alligevel ikke, er allerede en bestseller over there, og nu lander den så på dansk 28. september. Ned i boghandleren med dig, og ind under plaiden! Det er nemlig en diger sag på 538 sider.
Den perfekte sweater
Da det danske tøjmærke Andersen-Andersen startede i 2009, var det med et erklæret mål om at lave verdens bedste sømandssweater, og det er de muligvis lykkedes med. Kvaliteten er sindssyg, og det er som at iføre sig den perfekte rustning mod det danske vejr at trække deres sweatre over hovedet. Samtidig er deres særlige måde at spinde uld på med til at gøre sweateren umanerligt flot. Det kan ikke anbefales nok at anskaffe sig en til denne sæson, uanset hvem man er.
Halloween på Reffen
I det grå og kedelige efterårsvejr kan man godt føle, at alt liv bliver suget langsomt ud af en. Derfor kan man tage til et af de mange Halloween-arrangementer rundt omkring i landet for igen at mærke, at man lever. Blandt andet Reffen har igen i år ’Horror drive thru’. Her fjernes alle madboder, så biler kan køre igennem en halv time lang gyseroplevelse med professionelle skuespillere klædt ud som dit værste mareridt. ’Horror Drive Thru’ kan opleves mellem d. 4.-29. oktober.
Thanksgiving
Det er ikke alle amerikanske traditioner, vi skal adoptere, og vi er nok lidt for godt i gang i det hele taget, men thanksgiving er ret genialt. Ingen ved, hvad vi takker, men i år falder det den 23. november, og det er jo praktisk talt julemad på speed. I et smørhul mellem Mortens Aften og Jesus’ fødselsdag kunne det ikke være mere perfekt.
Fransk Sherlock Holmes
Den 5. oktober lander tredje sæson af den franske serie ’Lupin’ på Netflix. Her følger man forsat mestertyven Assane Diop, som efter et hævnforsøg i de tidligere sæsoner, lever i skjul. Han må dog vende tilbage til Paris, da hans flugtforsøg sætter hans familie i fare. Da første sæson kom på Netflix i 2021, blev den set af intet mindre end 70 millioner på verdensplan så har man ikke set de to første sæsoner, kan man med fordel tage forskud på sit vinterhi og binge løs.
Spræng fabrikken
Den glimrende danske forfatter Malte Tellerups seneste bog ‘Spræng fabrikken’ er udsolgt, men på vej i 3. oplag. Godt tegn. Bogen er lige dele sabotagemanual og spændingsroman om tre venner, der angriber en kemikaliefabrik i klimaets hellige navn. Den placerer sig indenfor økolitteraturen, men formår også at udvide rammerne for, hvad den genre kan rumme. Og det på trods af bogens omfang, der er på sølle 56 sider. Det er jo praktisk talt bare en hapser på en våd indedag.
Varm kakao
Det har været skønt at sidde udenfor og drikke øl og kolde drinks, men når efteråret kommer, kommer den sociale accept ved varme drikke heldigvis også igen. Varm kakao/chokolade med whatever rocks your boat: flødeskum, vanilieis, drys eller skumfiduser. Den billige eller den dyre. Det er altsammen tid nu.
Slowdive er levende igen
Der er ikke særlig meget, der kan akkompagnere efteråret så godt som genren shoegaze, der svøber lytteren ind i tæpper af varm støj og endeløs rumklang. Og så er det jo heldigt, at de legendariske bannerførere fra Slowdive er begyndt at udgive musik igen. For nylig udkom ‘everything is alive’, der samler tråden op fra bandets selvbetitlede (og i øvrigt mesterlige) comebackalbum fra 2017. Især på nummeret ‘kisses’ rammer de den rent med deres to synkrone vokaler og masser af weltschmertz.
På sporet af en generation
Den unge danske journalist Jeppe Bentzen, som er ansat på Weekendavisen, er netop aktuel med sin første bog. ‘De Vingeskudte’ er en journalistisk fortælling om den generation af unge, der nu vokser op i et europæisk kontinent præget af en ny krig. Fortalt gennem rejsereportager og interviews med sine jævnaldrende undersøger han, hvordan hans egen generation kommer videre fra en på alle måder sort situation. Det optimistiske ved det er sproget og forfatterens egen fortælleglæde, som er rullet ind i sarkasme og tvivl, men ikke desto mindre fungerer upåklageligt.
First Flush
Det danske undergrundsband First Flush er nogle af de eneste, der lykkes med at tage rocken nye steder hen i disse år, og hvis man ikke allerede er faldet pladask for deres på én gang skramlede og autotunede og poetiske univers, bør man lægge sig på sofaen og lytte til deres tre plader. Nu kommer de med en ny den 6. oktober med titlen ‘Årene’, og single-forløberne tegner et billede af, at sangskrivningen og produktionerne er blevet skarpere med fokus på de store omkvæd.