Foto: Lin Zhipeng. Titel: 'Havfruekys', 2005, Huizhou.

VIP-fester, et bjerg af sexdukker og mænd i speedos: Ny fotobog viser hverdagen i Kina

I den nye fotobog ‘Rooms Within China’ kommer læserne helt ind i de lukkede rum i hverdagens Kina. På fabrikkerne, hjemme i soveværelset og til fest.

To mænd iført speedos og dykkerbriller kysser under vandet i en svømmehal. En lille dreng hiver sin mor i kjolen, mens hun med designertasken under armen er til VIP-fest. En ung mand får farvet sine spikes hos frisøren. Et bjerg af sexdukker uden tøj på er stablet i et hjørne.

Den nye fotobog ‘Rooms Within China100 fotografier, 100 rum, 20 fotografer’ viser os hverdagen i Kina, som den ser ud, når man bliver lukket med helt indenfor.

Det er den danske kulturforening Tofu Collective, der står bag bogen. Her har man siden 2018 arbejdet på at formidle kunst og kultur fra Østasien og vise danskerne et billede af Kina, som de færreste kender.

Foto: Wenjun Chen & Yanmei Jiang. Titel: ‘Bingjie Huang og hans barnebarn’, 2010, Guangzhou. Fra serien En Ning, 2010.
Foto: Coca Dai. Titel: ‘En fyr med beskidte spikes ved frisøren’, 2020, Shanghai.

Medlemmerne af Tofu Collective deler alle interessen for kunst og kultur i Østasien. Foreningen har siden 2018 udgivet flere fotobøger og stået bag udstillinger i Danmark, både online og fysiske.

Den 28-årige medstifter Martin Wendelbo Rasmussen har læst kinastudier og har ad flere omgange boet i Kina:

“Jeg fik en stor interesse for kinesisk fotografi, da jeg boede i Kina. Her blev jeg opmærksom på, hvor meget fotografiscenen fylder – særligt på landets mange gallerier”, siger han til Heartbeats og tilføjer:

“Den fotografiske scene i Kina har fået stor international anerkendelse og er blevet skrevet om i internationale magasiner som Vice og ID, men er endnu ikke blevet præsenteret i Danmark. Herhjemme taler man primært om Kina i forbindelse med det kinesiske regime og de problemer, der udspringer derfra. Man taler sjældent om befolkningen og det daglige liv, og man får heller ikke særlig stor visuel indsigt i landet.”

Foto: Xiaoxiao Xu. Titel: ‘Sexdukkefabrik nummer tre’, 2013, Ningbo, Zhejiang Province. Fra serien Love Doll Factory, 2012.
Foto: Zhu Lanqing. Titel: ‘Nyfødt niece ligger i sin mors seng’, 2019, Dongshan Island, Fujian Province. Fra serien A Journey in Reverse Direction, 2013-2019.
Foto: Yuyang Liu. Titel: ‘Fabriksarbejdere på en elektronikfabrik’, 2015, Kashgar. Fra serien The Newer New Frontier, 2015-.
Foto: Yan Cong. Titel: ‘Ruijin Internet Technology Companys hovedkvarter’, 2018, Jia County, Henan Province.
Foto: Wang Lu. Titel: ‘Akvarier med fisk på en fiskerestaurant’, 2019, Taiyuan, Shanxi Province.

Tofu Collective har arbejdet på ‘Rooms Within China’ i to år. Det har været vigtigt for dem, at fotografierne repræsenterer hele Kina, både geografisk og i alder og køn.

Foreningen har løbende haft kontakt til cirka 100 kinesiske fotografer. Undervejs er antallet blevet skåret til 20, som alle har bidraget med fem billeder i den endelige bog.

“Det er vigtigt for os, at der er en diversitet i billederne. Selvom flere billeder måske er inde fra forskellige soveværelser eller på arbejdspladser, så skulle de vise noget forskelligt,” fortæller Martin Wendelbo Rasmussen.

Foto: Shi Yangkun. Titel: ‘En del af præsidentsuiten’, 2018, Huaxi, Jiangsu province. Fra serien Retrotopia, 2018.
Foto: Chen Ronghui. Titel: ‘Romon U-park’, 2015, Ningbo, Zhejiang Province. Fra serien Modern Shanghai and Runaway World, 2015.
Foto: Li Zhengde. Titel: ‘VIP-gæster til fest hos et berømt skønhedsmærke’, 2011, Shenzhen. Fra serien The New Chinese, 2006-2016.
Foto: Zhou Pinglang. Titel: ‘En mand får tjekket sine øjne i en skoforretning’, 2020, Shanghai.

Fotobogen kan købes tofucollective.com.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics