Selv et af verdens største rederier, Mærsk, kan blive lammet af et cyberangreb, som det skete i 2017. Det skete, selvom angrebet egentlig ikke var rettet mod dem. Men eftersom rederiet havde kontorer i hele verden, endte de med at betale prisen på to milliarder kroner.
På daværende tidspunkt var krigen mellem Rusland og Ukraine ikke brudt ud, men det var den lydløse krig til gengæld. Cyberkrigen. Statsfinansierede russiske hackergrupper fik til opgave at gøre mest mulig skade på ukrainsk infrastruktur, og her er cyberangreb noget af det mest effektive. Med virussen NotPetya, et af verdenshistoriens mest ødelæggende cyberangreb, fik de russiske hackere infiltreret Mærsks IT-system på deres kontor i Odessa, Ukraine.
”Vi oplever, at cyberattacks er enormt avanceret. Mange mennesker arbejder på daglig basis 24 timer i døgnet på at finde ud af, hvor der er smuthuller i forskellige softwareapplikationer. Der vil altid være blinde vinkler, som man ikke har identificeret. Alle kan blive ramt.” siger Claus Kraft, cybersikkerhedsekspert hos TDC.
I løbet af et par dage havde virussen lammet hele Mærsks IT-infrastruktur, ikke bare i Ukraine, men på alle deres kontoer. Enorme forretningskritisk data forsvandt. Det betød, at Mærsk ikke længere kunne modtage nye ordrer, havneterminaler måtte lukke midlertidigt, og medarbejdere kunne ikke kommunikere internt.
Mærsk har et stærkt IT-forsvar, alligevel blev de angrebet. Historier som denne er et eksempel på, at selv de mindste sprækker i systemet kan lamme en hel virksomhed. I dette afsnit gennemgår en IT-sikkerhedsekspert, hvordan man som virksomhed kan dobbelttjekke IT-sikkerheden.
Du kan høre hele afsnittet her på siden, eller hvor du ellers finder dine podcasts.
Ide og manus: Thomas Stokholm
Indtaling: Martin Hylander
Produceret: Maja Vase Kvist og Sidsel Brandt Hasberg
Podcasten er sponsoreret af TDC Erhverv
Gå ind på TDC.dk og få gode råd, løsninger og værktøjer til at beskytte dig og din virksomhed mod it-kriminalitet.