Det er nok de færreste danskere, der stadig i dag har penge gemt under madrassen eller går rundt med både sedler og mønter i pungen. Men måske det faktisk ikke er så dum en idé? For cyberkriminelle forsøger i stigende grad at angribe vores banker for at ødelægge vores digitale adgang til de penge, vi normalt kan tilgå med dankortet eller via netbank.
Det stigende antal cyberangreb er bankerne og Forsvarets Efterretningstjenestens Center for Cybersikkerhed mere end almindeligt opmærksomme på. I en rapport allerede fra 2018 står der, at “Truslen fra cyberkriminalitet mod den danske finanssektor er meget høj“.
Men hvad er det for angreb, der bliver foretaget på den danske finansielle sektor? Og hvem står bag? Det bliver du klogere på i denne episode af True Cybercrime.
Cyberangrebene mod finanssektoren både herhjemme og i udlandet bliver stadig mere komplekse. Èn af metoderne ofte brugt er et såkaldt DDos-angreb, hvor ondsindede hackere via tusindvis af computere bombarderer udvalgte mål. Et af de mest kendte eksempler på et DDoS-angreb ramte Estland i 2007. Angrebet lammede mange af de samfundsvigtige sektorer – herunder finanssektoren. Og det gjorde i perioder to af landets største bankers online tjenester utilgængelige.
Cyberangreb på danske banker
I januar 2023 ramte et sådan angreb også en række danske banker. Det russiske hacker-netværk “Killnet” angreb blandt andre Danske Bank, men heldigvis varede angrebet blot et par timer – før bankkunderne igen fik adgang til deres netbank.
For at forhindre flere af sådanne angreb – og de, der er værre – afholder danske banker store øvelser, hvor de forbereder sig på krig, cyberangreb og strømmangel. Hvordan bankerne bedst forsvarer sig, kan du høre cybersikkerhedsekspert hos TDC Claus Kraft fortælle om i denne episode at True Cybercrime.
Du kan høre hele det nye afsnit her. Eller hvor du ellers finder dine podcasts.
Ide og manus: Thomas Stokholm
Indtaling: Martin Hylander
Produceret: Sidsel Brandt Hasberg
Podcasten er sponsoreret af TDC Erhverv
Gå ind på TDC.dk og få gode råd, løsninger og værktøjer til at beskytte dig og din virksomhed mod it-kriminalitet.