Din journal hos lægen eller din dåbsattest. Sms’erne til din kæreste. De mails, du har sendt til din chef, din bank eller til kunden i din virksomhed. Uanset, hvem du er, så efterlader du livet igennem et spor af data. Og fordi den samlede mængde af data i verden hele tiden vokser, så har vi ikke længere plads til data på vores egne computere og servere.
Og her er skyen – eller cloud’en, som skyen hedder på IT-sprog – blevet en løsning til opbevaring af data. I skyen opbevarer både den private og den offentlige sektor en masse data – om alt fra danskernes diagnoser til vores forretningshemmeligheder. Men selv om skyen skulle være et sikkert sted, så vil der altid være en risiko for, at cyberkriminelle forsøger at skaffe sig adgang til de data. Og denne risiko bliver større, som tiden går, lyder det i denne uges episode af podcastserien True Cybercrime.
Forældede systemer
Sikkerheden er som udgangspunkt i top, når den offentlige og private sektor opbevarer data i skyen. Men i 2022 opstod der uklarhed om lovgivningen om udveksling af personoplysninger mellem EU og USA. Det betyder, at både de danske myndigheder og virksomheder siden da har været i tvivl om, hvorvidt de på lovlig vis kan bruge amerikanske IT-løsninger såsom Microsoft eller Google til opbevaring af data i skyen. Danske virksomheder og offentlige institutioner afventer derfor lovgivning, der sætter rammerne for, hvilke løsninger de i fremtiden kan bruge til at opbevare data.
Og mens de venter, bliver de eksisterende sikkerhedssystemer forældede. Og det kan tiltrække internationale kriminelle, forklarer Claus Kraft, cybersikkerhedsekspert hos TDC Erhverv i denne episode af ’True Cybercrime’.
”Det betyder i dag, at vi har mange ting kørende i lokale datacentre, og at vi har systemer, som ligger i cloud, som heller ikke er blevet udviklet.”
Hvad der startede som en diplomatisk udfordring mellem EU og USA kan dermed måske ende med at øge risikoen for, at danskernes data bliver taget som gidsel i et hackerangreb.
”I yderste konsekvens handler det om, hvordan data om dig og mig bliver opbevaret: Bliver det lækket, så kan det ændre eller ødelægge dit liv,” siger Claus Kraft fra TDC Erhverv.
Hør den her ovenfor, eller hvor du normalt hører dine podcasts.
Ide og manus: Thomas Stokholm
Indtaling: Martin Hylander
Produceret: Sidsel Brandt Hasberg
Podcasten er sponsoreret af TDC Erhverv
Gå ind på TDC.dk og få gode råd, løsninger og værktøjer til at beskytte dig og din virksomhed mod it-kriminalitet.