behandling

‘Sundhedsjunglen’: Når alternativ behandling bliver farlig

‘Sundhedsjunglen’: Når alternativ behandling bliver farlig

Hvad må de alternative behandlere, og hvad må de ikke? Det er en jungle at finde rundt i. Hver fjerde dansker bruger jævnligt alternativ behandling og emnet for denne podcast.

Sundhed & krop En del af serien:

Sundhedsjunglen

Er mælk sundt? Kan solcreme give hudkræft? Og er det bedre for mine børn at blive smittet med mæslinger på normal vis i stedet for at lade dem vaccinere?

Internettet er blevet en vildtvoksende skov af modsatrettet information, og det er svært at sortere i sandt og falsk – særligt på sundhedsområdet. Flere steder har mavefornemmelser, anekdoter og konspirationsteorier nemlig overtaget pladsen fra dokumenteret viden. Og tilliden til sundhedsautoriteterne er dalende.

Der søges i højere grad råd blandt venner, kendisser og behandlere fra den alternative verden. Nogle råd kan være gode, mens andre er direkte farlige. Men hvordan finder man ud af, hvilke råd man bør følge?

Læge Ida Donkin er din vært på 'Sundhedsjunglen', der handler om misinformation og mistillid i sundhedsvæsenet. Med hjælp fra en række fageksperter undersøger Donkin forskellige myter og trends indenfor sundhed. Og så prøver hun at opklare, hvor den stigende mistillid til sundhedsvæsenet efterlader patienterne. For når du fravælger det etablerede sundhedsvæsen, fravælger du også din retssikkerhed som patient. Og efterlades i en jungle af velmenende, men udokumenterede, behandlingsråd.

‘Sundhedsjunglen’ er produceret i samarbejde med Læger Formidler

13. juli 2017 opsøgte Erling Møllehave en alternativ behandler for at få akupunkturbehandling mod sin langvarige hikke. Men behandlingen måtte afbrydes undervejs, da han fik svært ved at trække vejret. Og blot 4 timer senere døde han. Obduktionen viste senere tegn på, at nålestikkene i brystet havde fået begge hans lunger til at klappe sammen.

Hver fjerde dansker bruger jævnligt alternativ behandling. Og mange oplever god effekt, trøst og lindring. Men alternativ behandling kan også være farlig.

Gæster:
Nanna Cornelius:
Forsker og projektleder for alternativ behandling hos Kræftens Bekæmpelse.

Stinus Lindgren: Forsker i bioinformatik og folketingskandidat for Radikale Venstre i Lyngby.

Footer graphics