Vaccine sprøjte

‘Sundhedsjunglen’: Debatten om HPV-vaccinen viser, hvor galt det kan gå, når medier viderebringer halve sundhedssandheder

‘Sundhedsjunglen’: Debatten om HPV-vaccinen viser, hvor galt det kan gå, når medier viderebringer halve sundhedssandheder

TV2-dokumentaren ‘De vaccinerede piger’ var med til at skabe den frygt for HPV-vaccinen, som i dag har mærkbare konsekvenser for dem, der ikke vaccineres.

Sundhed & krop En del af serien:

Sundhedsjunglen

Er mælk sundt? Kan solcreme give hudkræft? Og er det bedre for mine børn at blive smittet med mæslinger på normal vis i stedet for at lade dem vaccinere?

Internettet er blevet en vildtvoksende skov af modsatrettet information, og det er svært at sortere i sandt og falsk – særligt på sundhedsområdet. Flere steder har mavefornemmelser, anekdoter og konspirationsteorier nemlig overtaget pladsen fra dokumenteret viden. Og tilliden til sundhedsautoriteterne er dalende.

Der søges i højere grad råd blandt venner, kendisser og behandlere fra den alternative verden. Nogle råd kan være gode, mens andre er direkte farlige. Men hvordan finder man ud af, hvilke råd man bør følge?

Læge Ida Donkin er din vært på 'Sundhedsjunglen', der handler om misinformation og mistillid i sundhedsvæsenet. Med hjælp fra en række fageksperter undersøger Donkin forskellige myter og trends indenfor sundhed. Og så prøver hun at opklare, hvor den stigende mistillid til sundhedsvæsenet efterlader patienterne. For når du fravælger det etablerede sundhedsvæsen, fravælger du også din retssikkerhed som patient. Og efterlades i en jungle af velmenende, men udokumenterede, behandlingsråd.

‘Sundhedsjunglen’ er produceret i samarbejde med Læger Formidler

I 2015 sendte TV2 dokumentaren ‘De vaccinerede piger’, hvor flere pigers personlige og meget følelsesladede beretninger om alvorlige sygdomstegn efter at have fået en HPV-vaccine blev fremført. Dokumentaren blev i første omgang nomineret til Cavling-prisen, men er siden blevet voldsomt kritiseret for at være medvirkende årsag til det drastiske fald i antallet af HPV-vaccinerede.

Mistilliden til vaccinen blev så voldsom, at man vurderede – da det var værst – at op mod 100 kvinder nu risikerede at udvikle kræft, og 25 af dem vil dø, hvor en vaccine kunne have reddet dem. HPV-debatten viste os med største tydelighed, hvor galt det kan gå, når medierne viderebringer fordrejede fortællinger om sundhed og sygdom.

Så galt går det heldigvis sjældent, men også det seneste år har flere medier været beskyldt for at viderebringe halve sandheder på sundhedsområdet. Og det er det, som ‘Sundhedsjunglen’ skal handle om idag.


Gæster:
Lars Igum Rasmussen:
Sundhedsredaktør på Politiken.

Thomas Senderovitz: Direktør for lægemiddelstyrelsen

Footer graphics