Laboratory

‘Sundhedsjunglen’: Man gjorde forskningen fortræd

‘Sundhedsjunglen’: Man gjorde forskningen fortræd

Skal nye forskningsresultater indenfor sundhedsområdet hurtigt ud i dagspressen? Det senere år er forskningsformidling for alvor kommet på dagsordenen.

Sundhed & krop En del af serien:

Sundhedsjunglen

Er mælk sundt? Kan solcreme give hudkræft? Og er det bedre for mine børn at blive smittet med mæslinger på normal vis i stedet for at lade dem vaccinere?

Internettet er blevet en vildtvoksende skov af modsatrettet information, og det er svært at sortere i sandt og falsk – særligt på sundhedsområdet. Flere steder har mavefornemmelser, anekdoter og konspirationsteorier nemlig overtaget pladsen fra dokumenteret viden. Og tilliden til sundhedsautoriteterne er dalende.

Der søges i højere grad råd blandt venner, kendisser og behandlere fra den alternative verden. Nogle råd kan være gode, mens andre er direkte farlige. Men hvordan finder man ud af, hvilke råd man bør følge?

Læge Ida Donkin er din vært på 'Sundhedsjunglen', der handler om misinformation og mistillid i sundhedsvæsenet. Med hjælp fra en række fageksperter undersøger Donkin forskellige myter og trends indenfor sundhed. Og så prøver hun at opklare, hvor den stigende mistillid til sundhedsvæsenet efterlader patienterne. For når du fravælger det etablerede sundhedsvæsen, fravælger du også din retssikkerhed som patient. Og efterlades i en jungle af velmenende, men udokumenterede, behandlingsråd.

‘Sundhedsjunglen’ er produceret i samarbejde med Læger Formidler

Det senere år er forskningsformidling for alvor kommet på dagsordenen i samfundsdebatten. Med studier der viste sammenhæng mellem p-piller og brystkræft, blodtryksmedicin og hudkræft og gravides indtag af gluten og risiko for diabetes hos deres børn, fik dansk forskning massiv medieomtale og opmærksomhed på de sociale medier.

Men forskernes fortællinger om deres resultater blev også udsat for kritik. Kritikken gik overordnet på, at resultaterne blev slået for stort op i pressen og skabte unødig bekymring hos befolkningen. At de bidrog til den generelle forvirring om, hvad der egentlig er sundt, og hvad der er farligt. Men har forskere ikke pligt til at fortælle om deres fund – og har vi andre ikke krav på at få besked, når ny viden kommer til? Det er det store spørgsmål for dagens debat i ‘Sundhedsjunglen’.

Gæster:
Anton Pottegård:
Forsker, som blandt andet har udgivet studier, der viste en sammenhæng mellem blodtryksmedicin og hudkræft

Anders Beich: Læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

Footer graphics