’Rockhistorier’: En krans for dem, der forlod os i 2021

Eller vælg, hvor du vil lytte
Larry Steinbachek og Steve Bronski (th) fra Bronski Beat. Foto: Rudi Keuntje/Imago/Ritzau Scanpix

’Rockhistorier’: En krans for dem, der forlod os i 2021

Eller vælg, hvor du vil lytte

Traditionen tro ved et årsskifte kigger Klaus Lynggard og Henrik Queitsch tilbage og tænder et lys for alle de musikere, som vi har mistet i året, der gik. Nogle af dem forlod os alt for tidligt, mens andre blev gamle og efterlod et omfangsrigt eftermæle af musik at dykke ned. Men fælles for dem er, at de alle lever videre i deres udødelige sange.

Kultur En del af serien:

Rockhistorier

Musik og røverhistorier fra rocken i dens bredeste forstand med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.

Der er store navne og vilde skæbner på mindeprogrammet: For eksempel skandale-produceren Phil Spector, der døde som 81-årig i det fængsel, hvor han afsonede en dom for mord, og Tom T. Hall, den amerikanske countrysanger og storyteller, der sang om sydstatsskæbner og tog sit eget liv som 85-årig. Og så var der Chick Corea, en af pioneerne inden for fusionsjazz, der blev 79 år:

”Efter sigende var det efter, at han blev en del af Scientology, at han fandt ud af, at han gerne ville have et større publikum. Fordi meget kan man sige om den jazz, som Miles Davis spillede i den periode, men det er ikke noget, man lige sætter på til aftenkaffen,” griner Henrik Queitsch, og Klaus Lynggaard supplerer:

”Nej, de to første plader Chic Corea laver er faktisk meget tilgængelige. Det er først senere, der går fusion i den, og der står jeg lidt af, for det bliver for hektisk. Men de to første plader, ’Return To Forever’ og ’Light As A Feather’, dem har jeg stående, for der bare en skønhed der.”

I technopop-genren, som særligt Klaus Lynggaard har en vis svaghed for, kommer man ikke uden om Bronski Beat, der brød igennem i 1980’erne med hittet ’Smalltown Boy’.

”Det var en sang, der handlede om at vokse op som homoseksuel i provinsen, og det har ikke været sjovt på daværende tidspunkt i 70’erne, hvor bandet var unge drenge,” fortæller han.

”Som Lou Reed sang: There’s only one good thing about a small town // You know that you want to get out.”

Bandets hit er altså blevet et udødeligt power anthem i queermiljøet siden 1980’erne, og derfor hylder ’Rockhistorier’ keyboard-spilleren og percussionisten Steve Bronski, der døde som 61-årig i 2021.

Nogle artister opdager man jo desværre først, når de ikke er her mere, og det var tilfældet for ’Rockhistoriers’ værter med den skotske artist og transperson SOPHIE, der døde i 2021 i en alder af bare 34 år. Hendes navn blev spredt i medierne og på internettet med nyheden om hendes tragiske og fatale uheld, og det fik ’Rockhistoriers’ værter til at undersøge, hvem hun egentlig var.

”Jeg kunne mærke på den reaktion, der kom på hendes død, at hun havde betydet rigtig meget for rigtig mange. Og hun havde en stor position på den elektroniske scene, som hun var en del af,” fortæller Klaus Lynggaard.

”Ja, og hun har også produceret store navne som Charlie XCX og Vince Staples, så hun opererede lidt i kulisserne,” supplerer Henrik Queitsch.

Hun fik dog også et gennembrud i eget navn med sit album fra 2018, The Oil Of Every Pearl’s Un-Insides, og hendes navn føjes nu til ’Rockhistoriers’ mindelund over faldne artister.

Også i Danmark led musikbranchen store tab. Blandt andet mistede vi Søren Holm, forsangeren i Liss, der blev bare 25 år og altså gik bort, netop som bandet var ved at komme fra start.

”Det er jo så tragisk som det kan være, og vi sender selvfølgelig al vores medfølelse ud til hans familie og venner,” siger Klaus Lynggaard.

’Rockhistorier’ tænder et lys for ham og spiller deres yndlingssang fra Aarhus-bandet.

Tak for musikken!

Spilleliste:

Stephen Sondheim (f. 1930) Glynis Johns: “Send in the Clowns” (1973) 

Lloyd Price (f. 1933): “Stagger Lee” (1958) 

Lee “Scratch” Perry (f. 1936) The Upsetters feat. Prince Jazzbo: “Croaking Lizard” (1976)

Tom T. Hall (f. 1936): “The Year That Clayton Delaney Died” (1971)

Margo Guryan (f. 1937): “Sunday Morning” (1968)

Don Everly (f. 1937) The Everly Brothers: “Cathy’s Clown” (1960)

Jon Hassell (f. 1937) & Brian Eno: “Delta Rain Dream” (1980)

Phil Spector (f. 1939) Ramones: “Baby I Love You” (1980) 

Michael Chapman (f. 1941): “Soulful Lady” (1970) 

Chick Corea (f. 1941): “Crystal Silence” (1972)

Michael Nesmith (f. 1942) The Monkees: “The Girl I Knew Somewhere (1967)

Wanda Young (f. 1943) The Marvelettes: “The Hunter Gets Captured by the Game” (1967)

Bunny Wailer (f. 1947): “Fighting Against Conviction” (1976)

Nancy Griffith (f. 1953): “Love at the Five and Dime” (1986)

Robbie Shakespeare (f. 1953) Grace Jones: “My Jamaican Guy” (1982)  

Richard H. Kirk (f. 1956) Cabaret Voltaire: “A Touch of Evil” (1981)

Steve Bronski (f. 1960) Bronski Beat: “Smalltown Boy” (1984)

Jacob Andersen (f. 1960) C.V. Jørgensen: ”Datadisciplin” (1985) 

SOPHIE (f. 1986): “It’s Okay to Cry” (2018)

Søren Holm (f. 1996) Liss: Always (2015)


Støt Rockhistorier

Rockhistorier har lavet over 100 afsnit om de største kunstnere og de bedste historier bag mesterværkerne. Men vi har så mange flere historier, vi gerne vil folde ud for dig! Derfor beder vi dig om hjælp til at fortsætte podcasten. Hvis du synes, at du får værdi ud af ‘Rockhistorier’, synes vi, du skal overveje at støtte podcasten med et valgfrit beløb pr. episode.

Støtter du os, kommer du med i Rockhistoriers Lytteklub.

Det betyder, at du får adgang til:

  • En lukket Facebook-gruppe fyldt med andre musikglade mennesker.
  • Anbefalinger til plader, bøger og film du kan dykke ned i for at komme dybere ind bag de kunstnere, vi snakker om.
  • Q&A’s med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.
  • Adgang til eksklusive events.

Og så betyder det også, at du er med til at betale for folk, som ikke har råd. Det synes vi sådan set er meget sympatisk.

Støtten går til, at vi kan researche, optage og udgive vores podcasts, samt til at promovere podcasten på de sociale medier, så flere kan få det glade rockbudskab at vide.

Klik på støtknappen herover eller besøg dette link for at støtte Rockhistorier.

Find mere om
Footer graphics