‘Rockhistorier’ fejrer Einstürzende Neubauten: “Det er som at høre et døende barn i en voksen mands krop”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Jakab Peter/AP/Ritzau Scanpix

‘Rockhistorier’ fejrer Einstürzende Neubauten: “Det er som at høre et døende barn i en voksen mands krop”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Efter to års ventetid kan Einstürzende Neubauten endelig fejre deres 40-års jubilæum, når de begynder deres The Year Of The Tiger turné med hele tre koncerter på dansk jord.

Musik En del af serien:

Rockhistorier

Musik og røverhistorier fra rocken i dens bredeste forstand med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.

De to første koncerter Einstürzende Neubauten spillede i Danmark var kaotiske, og det stak helt af. Der blev blandt andet boret huller i scenen og en af dem fik kastet sten efter sig, så det er bestemt ikke et kedeligt band, der skal optræde i DR’s koncerthus i næste uge.

Einstürzende Neubauten blev dannet i 1980 i det daværende Vestberlin, der var en vestlig enklave omsluttet af østblokken. Blixa Bargeld og N.U. Unruh gik sammen for at udfordre status quo og erklære krig mod konventionel musik. Det gjorde de som en del af den radikale kunstbevægelse Geniale Dilletanten, der var aktive i årene 1979-1984.

“De var ekstreme i nogle år, og så begynder der at komme en anden form for kompositionsteknik indover, og så bliver det mere roligt i udtrykket,” siger Klaus Lynggaard.

Bevæbnet med vinkelslibere, boremaskiner, slagværktøj og massevis af metalaffald, fik de sammen med Alexander Hacke, F.M. Einheit og Mark Chung, skabt deres radikale og industrielle udtryk, der var inspireret af etiopisk folkemusik. Prikken over i’et var forsanger Blixa Bargelds karakteristiske vokal og hårrejsende skrig.

“De spillede allerede i Danmark i 1982, hvor koncerten blev afbrudt, fordi de simpelthen borede hul i scenen. Det syntes arrangøren ikke var nogen god idé. Deres første mange koncerter var tit præget af kaos, og der gik ild i scenen,” siger Henrik Queitsch, og Klaus Lynggaard tilføjer:

“På et tidspunkt skulle de opvarme for et orkester, hvor publikum buhede af dem, og en af dem smed en svensknøgle ned i hovedet på publikum. De blev stoppet og smidt af touren.”

Anden gang Einstürzende Neubauten spillede i Danmark forsøgte de at rive Ungdomshuset ned, og det gik endnu engang galt, da N.U. Unruh fik kastet en sten i hovedet og røg en tur på skadestuen med et flækket øjenbryn.

I midten af 1990’erne forlod F.M. Einheit og Mark Chung gruppen og blev erstattet af Jochen Arbeit og Rudi Moser, og det er denne besætning, der besøger dansk jord, når de skyder deres The Year Of The Tiger turné igang.

Spilleliste

”Tanz Debil” (1981)

”Armenia” ( 1983)

”Yü-Gung – Fütter mein ego” (1985 

”Sand” (1985)

”Ich bin’s” (1987)

”Feurio!” (1989 

“Die Interimsliebenden” (1992) 

”The Garden” (1996)

“Total Eclipse of the Sun” (1999

”Sabrina” (2000)

“Dead Friends (Around the Corner)” (2004)

“Let’s Do It a Dada” (2007)

“Nargony Karabach” (2007)

“How Did I Die” (2014)

“Sag mir wo die Blumen sind” (2014)

”Grazer Damm” (2020)

Støt ‘Rockhistorier’

De bedste historier bag mesterværkerne. Men vi har så mange flere historier, vi gerne vil folde ud for dig! Derfor beder vi dig om hjælp til at fortsætte podcasten. Hvis du synes, at du får værdi ud af ‘Rockhistorier’, synes vi, du skal overveje at støtte podcasten med et valgfrit beløb pr. episode.

Støtter du os, kommer du med i Rockhistoriers Lytteklub.

Det betyder, at du får adgang til:

  • En lukket Facebook-gruppe fyldt med andre musikglade mennesker.
  • Anbefalinger til plader, bøger og film du kan dykke ned i for at komme dybere ind bag de kunstnere, vi snakker om.
  • Q&A’s med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.
  • Adgang til eksklusive events.

Og så betyder det også, at du er med til at betale for folk, som ikke har råd. Det synes vi sådan set er meget sympatisk.

Støtten går til, at vi kan researche, optage og udgive vores podcasts, samt til at promovere podcasten på de sociale medier, så flere kan få det glade rockbudskab at vide.

Klik på støtknappen herover eller besøg dette link for at støtte Rockhistorier.

Footer graphics