Ny podcast om musikbranchens mentale udfordringer: Hør første afsnit med Blæst

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Ny podcast om musikbranchens mentale udfordringer: Hør første afsnit med Blæst

Eller vælg, hvor du vil lytte

De har på egen krop mærket, hvordan deres arbejdsliv pressede dem helt derud, hvor de måtte sygemelde sig på grund af stress. I dette første afsnit af podcasten ’Lydhør’ inviterer vi Lauge og Valentin fra Blæst ind til en snak om, hvordan det har været at få det store gennembrud og samtidigt blive overvældet af arbejdspres og ikke mindst egne forventninger.

Musik En del af serien:

Lydhør

Vi hører ofte om succeserne. Guldpladerne, streamingtallet og priserne. Men det at være musiker indebærer også for mange stressfremkaldende arbejdsbetingelser, søvnløshed og præstationsangst. I denne podcast tager vi fat i emnet mental sundhed i musikbranchen. I hvert afsnit inviterer vi aktører fra den danske musikbranche til at fortælle om deres oplevelser i branchen på godt og ondt. Vær lydhør sammen med værten, Olivia Krogh og psykologen, Simon Gents.

Vært: Olivia Krogh
Ekspert: Simon Gents
Musik: Mads Kinnerup
Produktion og klip: Johanne Feldthaus

Sidste år tog Blæst Danmark med storm. Især efter de udgav hittet ’Juice’, tog det fart. Fernanda, Lauge, Valentin og Anders turnerer rundt i hele landet og forsøger at ride på den bølge af succes de får.    

”Vi går af scenen på Roskilde Festival med hænderne over hovedet og en følelse af, at det er gået skide godt. Fem minutter efter får vi at vide, at vi er blevet nomineret til lytterhittet og skal spille til P3 Guld.” fortæller Lauge Kjærulf.

Men lige så hurtigt succesen kommer rasende, lige så hurtigt må de trække stikket. For i efteråret 2022 bliver Blæst ramt af stress, og de må aflyse en række koncerter. De har på egen krop oplevet, hvordan man kan blive presset mentalt af at være en del af den danske musikbranche.

”Vi slog os selv halvt ihjel på det der. Der var en del af mig, der døde under den periode, som ikke eksisterer længere,” fortæller Lauge Kjærulf.

Selvom de gik igennem en hård periode, gjorde de sig alligevel nogle vigtige erfaringer. De har bl.a. gennem et længerevarende psykologisk forløb arbejdet med, hvordan deres arbejdsliv kan blive mere mentalt bæredygtigt, således at blandt andet stress kan forebygges. Men selvom de har omlagt store dele af deres arbejdsliv for at undgå at blive stressede, påvirker det alligevel deres personlige liv.

”For at være helt ærlig, så tror jeg stadig, at jeg er venner med de fleste, men jeg ved det faktisk ikke, for jeg har ikke set, de mennesker jeg holder af i meget lang tid,” siger Valentin Buchwald.

Man må holde sig til i musikbranchen for ikke at blive overhalet, og det kræver kompromiser. Også i sit privatliv. Men spørgsmålet er bare, om det virkelig behøver at være sådan, eller om man sammen kan skabe en bæredygtig arbejdsplads, hvor musikere ikke brænder ud. Det er i hvert fald det, Blæst forsøger at skabe. 

Du kan høre hele historien her, eller hvor du normalt finder dine podcasts.

Vært: Olivia Krogh
Ekspert: Simon Gents
Musik: Mads Kinnerup + “We Are The Way For The Cosmos To Know Itself”
Produktion og klip: Johanne Feldthaus
I redaktionen har været: William Littauer, Nafi Gravesen og Emil Pallisgaard
Redaktør: Emil Norsker

Podcasten er støttet af Tuborg Fonden

Footer graphics